A rovat kizárólagos támogatója

A Tokaj térségében működő bányavállalkozások attól tartanak, hogy a terület világörökséggé nyilvánításával veszélybe kerülhet működésük,

jóllehet a régió Európában egyedülálló ásványi nyersanyagkincsei exportképes termelést tesznek lehetővé. Egy közelmúltbeli szakmai fórumon Tardy János, a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára azzal igyekezett megnyugtatni őket, hogy a világörökség címre benyújtott pályázatban szerepeltetik a meglévő bányatelkeket, kutatási területeket. Eszerint a világörökség cím követelményei ezekre a területekre nem vonatkoznak.
A Gyógyító Ásványok Geoprodukt Kft. jelenleg hét bányát üzemeltet az érintett térségben, s további 12 területről szeretnék kitermelni az ott előforduló, európai viszonylatban is egyedülálló ásványi kincseket – tudtuk meg Mátyás Ernő igazgatótól. A lassan húszesztendős társaság a térség magas nyomelemtartalmú ásványaiból állati és humán táplálékkiegészítőket, illetve kozmetikai alapanyagokat gyárt. A ma 118 embert foglalkoztató vállalkozás tavaly közel félmilliárd forintos árbevételt ért el, amelynek 20 százaléka exportpiacokról származott. Az igazgató attól tart: a jelenleginél is hátrányosabb helyzetbe kényszeríthetik a térség bányavállalkozásait, amint világörökséggé nyilvánítják a Tokaj, Tarcal, Tállya, Mád és Bodrogkeresztúr által határolt régiót. Ebben a körzetben 8-10 bányavállalkozás üzemel, amelyek zömmel kő-, illetve ásványbányászattal foglalkoznak – mondta érdeklődésünkre Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) főtitkára. A szakma szeretné, ha további szigorítások nem rontanák az ágazat esélyeit. Izsó Mihály miskolci bányakapitány szerint ma már megfelelő garanciák vannak arra, hogy a legálisan, bányahatósági engedély alapján működő bányák a térségbe illeszkedő rekultivációt hajtsanak végre.
Cseh Zoltán, a Colas Északkő Kft. ügyvezetője szerint a borászat és a bányászat hagyományosan jól megfér egymás mellett Tokaj környékén. A kitermelőüzemek egyébként is tartós foglalkoztatási lehetőséget jelentenek, és az önkormányzatok bevételeihez is jelentős mértékben hozzájárulnak. Az MBSZ javaslatait a pályázat november végi véglegesítésekor figyelembe veszik – tudtuk meg Zoltay Ákostól –, sőt a világörökség feltételrendszerének garanciáját adó charta aláírói közé elvárják a szakmai szövetséget is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás