A rovat kizárólagos támogatója

A partifecskék (és gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére keres támogatókat közösségi adománygyűjtésen keresztül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ajándékozzon örökpanorámás lakásokat….madaraknak.

A program célja egy Tápió-vidéki partfal rendbehozatala és közvetett módon a vegyi szúnyogirtás visszaszorítása – közölte az egyesület. Az MME a partfal-felújítási programmal csatlakozott a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) legújabb közösségi adománygyűjtő kezdeményezéséhez. Az MME a Facebook-közösség természetkedvelő tagjait kívánja így megszólítani.
Az egyesület programjának célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország egyre fogyatkozó fecskeállományára.

A fecskéket még a városi emberek is jól ismerik, hiszen többnyire a közelünkben élnek. Pont ezért hiányuk egyre feltűnőbb. Mind kevesebb madár cikázik nyaranta az égen vagy a pocsolyák felett! A villanyvezetéken tömött sorokban "ücsörgő" fecskék látványa is egyre ritkább vagy a sorok lettek szellősebbek. A szúnyogok pedig ezt kihasználva egyre több kellemetlenséget okoznak és esősebb években a vegyi szúnyogirtás egyre "népszerűbbé" válik, noha ennek jelentős természet- és környezetvédelmi ártalmai vannak.

A lakosság nagy része a saját lehetőségeihez mérten tevékenyen is hozzá tud járulni a fecskék védelméhez műfészek és fecskepelenkák kihelyezésével, sárgyűjtőhelyek kialakításával és a már meglévő fészkek megóvásával. Azonban a három nálunk élő fecskefaj (füsti fecske, molnárfecske, partifecske) között van egy, a partifecske, amelynek védelme eltérő fészkelési szokásai miatt szakmai hozzáértést és koordinációt követel. A partifecskék (és gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére gyűjtünk, aminek célja egy tápió-vidéki partfal rendbehozatala és közvetett módon a vegyi szúnyogirtás szükségességének visszaszorítása.  

A Tápió-vidéken egy élőhely teljes rekonstrukciója anyag- és eszközbeszerzéssel, szervezéssel, munkagépek bérlésével összesen 250 000 forintba kerül.  A szervezet a pénzbeli adományokon túl várja mindazok jelentkezését is, akik kétkezi munkájukat ajánlanák fel, esetleg használaton kívüli kerti eszközeiket osztanák meg.

További információk a kezdeményezéssel kapcsolatban:
Skrionya Barbara marketing és kommunikációs munkatárs MME
30/870-2030
skrionya.barbara@mme.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek