A rovat kizárólagos támogatója

Az ENSZ meteorológiai szervezetének (WMO) becslése szerint az évszázad végéig 0,3 Celsius-fokos többletemelkedést jelenthet a globális felmelegedésben Donald Trump amerikai elnök döntése arról, hogy az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménytől, amelynek fő célja éppen a felmelegedés visszafogása.

Deon Terblanche, a WMO illetékese ma Genfben nyilatkozva hangsúlyozta, hogy csak becslésről van szó, mert eddig nem modellezték azt a lehetőséget, hogy Washington nem vesz részt a megállapodás végrehajtásában. Erik Solheim, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának főigazgatója szerint azzal, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, nem vet véget a globális felmelegedés visszafogására tett megállíthatatlan erőfeszítéseknek. Az Európai Unió és az Afrikai Unió tagországai közös nyilatkozatban erősítették meg a párizsi megállapodás iránti elkötelezettségüket, és megjegyezték, hogy szolidaritást vállalnak "azokkal, akiket az éghajlatváltozás veszélye leginkább fenyeget".
Számos afrikai ország kormányzata aggodalmát fejezte ki az éghajlatváltozással együtt járó természeti jelenségek, például a tengerszint emelkedése és a változó időjárási körülmények miatt, mert azok tovább rontják a mezőgazdasági fejlődés esélyeit, pedig ettől az ágazattól a világ legszegényebb kontinensének oly sok lakosa remél egyedüli megélhetést.

Közleményt adott ki a veterán állami vezetőket és emberi jogi harcosokat tömörítő, úgynevezett Vének nemzetközi csoportja is, amelyet 2007-ben alapítottak, és tagjai közé tartozott mások mellett Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő, Jimmy Carter korábbi amerikai elnök és Kofi Annan régebbi ENSZ-főtitkár is. A közleményben Mary Robinson volt emberi jogi ENSZ-főbiztos – aki egy időben az ENSZ klímaváltozással foglalkozó különmegbízottja is volt – úgy fogalmazott: az Egyesült Államokat jelen döntése "latorállamként tünteti fel a nemzetközi színtéren". Kofi Annan szerint a klímaváltozás "korunk legnagyobb egzisztenciális fenyegetése", a megfékezését célzó párizsi klímaegyezményt pedig gyengíti az Egyesült Államok visszalépése, habár nem veszélyezteti. A Vének továbbá felszólították az amerikai államokat és vállalkozásokat, hogy tegyenek lépéseket azokon a területeken, ahonnan a szövetségi kormány visszavonul.

A Vének véleménye szerint az amerikai kivonulás a fejlődő országoknak a fejlett országokba vetett bizalmát is megrendítheti: kérdésessé válik ugyanis, hogy ezután mely országok fogják finanszírozni a klímaváltozás elleni globális harc költségeit. Más országok mellett pénteken India vezetése is jelezte, hogy elkötelezett marad a párizsi klímaegyezmény mellett. "A Narendra Modi vezette indiai kormány hitvallásának a megújuló energiaforrások használata fontos része, így határozottan kiáll a párizsi megállapodásban foglalt kötelezettségvállalások teljesítése mellett, függetlenül attól, hogy a többi ország miképpen cselekszik" – jelezte közleményében Pijush Gojal, a megújuló energiaforrásért felelős minisztérium vezetője. Harsh Vardhan, a környezetvédelmi kérdésekben is illetékes tárca vezetője szintén értésre adta, hogy a világ harmadik legnagyobb gázkibocsátó országa "elkötelezte magát amellett: mindent megtesz, hogy kezelje az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés problémáját". (MTI)

Elefánt a porcelánboltban – Mit okoz Trump ámokfutása?

A Párizsi Klímaegyezmény nem szűnik meg, attól függetlenül, hogy a jövőben az Amerikai Egyesült Államok a nemzetközi megállapodás tagja marad-e vagy sem. A kilépés nem egyetlen nap vagy éjszaka alatt fog megtörténni, a folyamat több évig is eltarthat – ráadásul vissszafordítható, és ezt akár maga Donald Trump is megteheti. Ha a kilépés mégis bekövetkezik, az Egyesült Államok gazdasága számára várhatóan nem von majd elsöprően pozitív következményeket maga után, sőt. A portfolio járt utána, mivel járhat Donald Trump elnök tegnapi bejelentése.

​"Egy tiszta energiaforradalom közepén állunk, amelyet egyetlen ember vagy csoport sem tud megállítani."
Al Gore, az Amerikai Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke, felhívást tett közzé mindannyiunk számára az alább  közölt hírlevelében, hogy a jövőnk érdekében álljunk ki a klímaváltozás megfékezése mellett. ​Technológiai iparági összefogás kezd kialakulni a klímavédelemért: Nekiment Trumpnak a Facebook, a Google, az Apple, a Microsoft, a Tesla, az Amazon, a HP, a Dell, az Intel, a GE, a Twitter, a Salesforce is.

Kiskép forrása >>>

Kapcsolódó anyagok:

A megújuló energiák mértéktelen alkalmazása járul hozzá az időjárási szélsőségek kialakulásához

Trump kilépteti az USA-t a párizsi klímaegyezményből

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek