A rovat kizárólagos támogatója

GreenDependent Intézet június 10-11-én tartotta közösségi energiamegtakarítási rendezvényét, az E.ON EnergiaKözösségek verseny záró díjkiosztó ünnepét, ahol a fél éven át tartó verseny során a legtöbb energiát megtakarító és a legkreatívabb közösségeket, valamint az önkéntes koordinátoraikat jutalmazta.

2011 óta alakulnak minden évben EnergiaKözösségek Magyarországon a GreenDependent Intézet szervezésében. A program célja, hogy segítse a családok, háztartások, kisközösségek energiatudatos életmódját, és népszerűsítse, terjessze a karbon-szegény , zöld életmódot.
A kampány keretében minden év őszén elindított versennyel a szervezők arra mutatnak rá, hogy mindennapi gyakorlatunk, rutinunk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani. További fontos üzenet, hogy a klímabarát, zöld életmód mindenki számára megvalósítható, és az energiatudatos életmódváltás közösségben könnyebb. A program 2011-ben EU-s támogatással indult, majd 2013 óta az E.ON Csoporttal együttműködésben folyik. A kezdetek óta több mint 166 közösség, így közel 800 háztartás vett részt a programban az ország egész területéről, és a GreenDependent a közösségek összefogására, koordinálására több mint 150 önkéntes felnőtt klíma-koordinátort képzett és támogatott. A háztartások között többen már a kezdetek óta lelkes "energiaközösségezők", és több esetben is „egyszerű” közösségi tagból közösséget szervező koordinátorokká váltak.
 

Az EnergiaKözösségek program célja: energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken, sőt, a résztvevők beszámolói alapján nő.

A program segít abban, hogy a résztvevők információt és útmutatást kapjanak arra nézve, hogy mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül, hogyan zöldíthetik életmódjukat szakértői támogatással és más háztartásokkal együttműködve, egymást erősítve.
A közösségi-háztartási versenybe az ország egész területéről, sőt, határunkon túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is neveztek közösségek – barátokból, munkatársakból, osztálytársakból, vagy éppen szomszédokból álló csapatok. A verseny hat hónapja során figyelték és a kapott tippek, útmutatás segítségével csökkenteni igyekeztek energiafogyasztásukat, valamint energiaközösségükben több kreatív feladat megoldására is vállalkoztak. Felmérték például energiahasználati adottságaikat és szokásaikat ami alapján megtakarítási vállalásokat tettek, energia-böjtöt tartottak, vagy posztert készítettek a kihívásokról, a sikerekről, a jövőről.

A záró rendezvényen a résztvevőket először Pál Norbert, az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója, majd a verseny védnöke, Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója és egyben a program védnöke köszöntötte, kiemelve, hogy az élhető jelen és jövő megteremtése érdekében minden lépés számít, és egy lépés sem túl kicsi. A legjobban szereplő és legtöbb energiát megtakarító közösségek is beszámoltak eredményeikről, majd értékes nyereményeket vehettek át, amelyek tovább segítenek nekik a klímabarát, zöld életmód megvalósításában.

EnergiaKözösségek díjátadó EnergiaKözösségek díjátadó
A képre kattintva galéria nyílik.

A program történetében a versenybe először nevezett roma közösség a BAGázs Egyesület mentorálásával. A bagi Kerasz Khetane (Csináljuk együtt!) közösség részvétele olyan jól sikerült, hogy 27%-os megtakarítással és ötletes, kreatív feladat megoldásokkal megnyerték a versenyt.
Második helyezett az egyházasfalui Efalu közösség lett 20,4%-os, harmadik pedig a Dél-békési Energiamentők 14,7%-os megtakarítással.
A közösségek beszámolói után inspiráló előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, valamint az ünnepi EnergiaKözösségek torták elfogyasztása mellett kiscsoportokban beszélgettek arról, hogyan folytatják a munkát az EnergiaKözösségek után. A megtakarítási program részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is minél kisebb környezeti hatású legyen, azaz minél kisebb lábnyomot hagyjon. Ennek megfelelően minden kapcsolódó rendezvény szervezésekor figyeltek arra, hogy az klímabarát és zöld legyen, valamint karbon-lábnyomukat is kiszámolták. Ezt idén is a résztvevő közösségek közt szétosztott 100 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálják, ezzel egyben a biodiverzitást is védve, valamint helyi élelmiszertermelési lehetőséget teremtve. A gyümölcsfák a hazánkban működő, fajtamegőrzést szolgáló zala megyei Tündérkertből származnak.

Részletes, fényképes összefoglaló a rendezvényről >>>

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Összefogott a polgármester és a takarítónő a klímaváltozás ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás