A rovat kizárólagos támogatója

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie a fűtésszámla kifizetéséhez. Közel felük nem használ termosztátot a megfelelő hőmérséklet fenntartására, pedig a modern fűtésszabályozási eszközökkel akár 40 %-kal csökkenthető a fűtésszámla. A Honeywell új kutatása kimutatta, hogy a háztartások közel fele nem teszi meg a megfelelő lépéseket a felhasznált energia csökkentéséért.

A 800 magyar háztartás bevonásával készült Honeywell „Az Otthonok fűtése – tapasztalatok és szokások” felmérése megállapította, hogy a magyar háztartások 48%-a nem tesz semmit az energia felhasználásának csökkentése érdekében. A válaszadók negyede mondta azt, hogy kénytelen kölcsönkérni vagy hitelt felvenni, hogy ki tudja fizetni a fűtésszámlákat, 19 százalékuk gyakran kerül ilyen helyzetbe. A tanulmány szerint a magyar háztartások jóval több energiát használnak és többet költenek a havi rezsi számlákra, mint amennyire valóban szükség lenne. Ennek oka leginkább az, hogy nem megfelelőek a fűtési szokásaink.

“Míg a háztartások nagyrésze az otthonuk kényelmét helyezi előtérbe a fűtésszámla csökkentésével szemben, nem ismerik teljes mértékben a hatékony otthonfűtés menedzsment technikákat, vagy elavult fűtési szabályozási technológiát használnak, ami nem teszi számukra lehetővé, hogy megfelelően és hatékonyan szabályozzák az otthonuk hőmérsékletét. Pedig a modern termosztát rendszerek használatával könnyebben fenntarthatnák otthonukban az ideális hőmérsékletet és spórolhatnának a fűtésszámlán is. Az evohome rendszer esetében ez akár 40%-kal alacsonyabb fűtésszámlát is jelenthet”. – mondta Bognár Gábor, a Honeywell Környezetvédelmi és Energia Megoldások magyarországi üzletág vezetője. A mai energiaárak mellett az 50.000 forintos egyszerű termosztát beszereléstől a több százezer forintos okos rendszerekig történő befektetéssel elérhető valódi rezsicsökkentés miatt a beruházás akár 3 év alatt megtérül.

Egyensúly komfort és a hatékonyság között

A Honeywell felmérése kimutatta, hogy a tulajdonosok nagy része a háztartás kényelmét helyezi előtérbe a költség-csökkentéssel szemben, és csak 22 százalékuk volt azon az állásponton, hogy inkább csökkentik a fűtésszámlájukat, minthogy komfortos hőmérsékletet tartsanak fenn a lakásban. A kényelmi szempontok és a fűtésszámla közötti egyensúly fenntartását nehezíti az elavult technológiák használata. Az egész ház egyidejű fűtése túlzott fűtőanyag felhasználáshoz vezethet, ha a ház teljes egészét vagy egy részét feleslegesen fűtjük, miközben egy termosztát segítségével egyenletes hőmérsékletet is fenn lehetne tartani a nem használt helyiségekben. Ennek ellenére a válaszadók 14 százaléka mondta azt, hogy tudná szabályozni lakása különböző helyiségeinek hőmérsékletét, de nem teszi a bonyolultsága vagy időigényessége miatt.

Részletek a Honeywell okostermosztátokról és a fűtési zónaszabályozásról >>>

„Habár azt mindenki jól tudja, hogy a legolcsóbb energia, a fel nem használt energia, mégis meglepődve tapasztaltuk, hogy a lakástulajdonosok nagy része nem használ termosztátot a fűtésének szabályozásához, pedig a használók 27 százaléka állítja azt, hogy a fűtésszámlájukon 11-20 százalékot tudnának megtakarítani,” – mondta Holoda Attila, energetikai szakértő, az Aurora Energy ügyvezetője. „Az energiatudatosság része kell legyen, hogy a fogyasztók tudatosan használják a korszerű fejlesztések eredményeit, a felhasznált energia mennyiségének és időütemezésének szabályozásához. A modern termosztátokat könnyen és gyorsan be lehet üzemelni, könnyű őket használni és az egyes helyiségek vagy zónák szabályozását is be lehet rajtuk állítani. Az új rendszereket okoseszközökkel, például egy okostelefonnal vagy tablettel is össze lehet kapcsolni, ami azt jelenti, hogy felhasználó a világon bárhonnan szabályozni tudja otthona fűtését. De az okos rendszerekhez és okos eszközök használatához, tudatos fogyasztók is kellenek. Az ilyen technológiákat ötvözve például a megfelelő szigeteléssel, duplafalú ablakok használatával és a fűtési rendszer karbantartásával, a háztartások egyensúlyba tudják hozni a fűtésszámlát a komfortérzetükkel.” A kutatási adatok azt mutatták, hogy azok, akik nem használnak termosztátot, általában nincsenek tisztában azzal, hogy mennyivel csökkenne a fűtésszámlájuk ezzel a technológiával. Míg a termosztátot használók 29 százaléka nem tudja megbecsülni, hogy a rendszer használatával mennyit spórol az energiaszámlán, addig a termosztátot nem használók 58 százaléka nem tudja megbecsülni mennyit is spórolhatna, ha használna termosztátot. 
 

A Honeywell nem csak a magyar fűtési szokásokra volt kíváncsi, több mint 4000 háztartást kérdezett meg Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

A fűtés, mint a családi veszekedés egyik fő oka

A Honeywell kutatása arra is rávilágít, hogy a fűtés kérdésköre a családon belüli feszültségekben kimutatható arányú. A lengyel válaszadók 28%-a, a magyarok 27%-a, a románok 21%-a, a csehek 20%-a, illetve a szlovákok 18%-a számolt be az ideális helyiség hőmérséklettel kapcsolatos otthoni vitákról. Sőt, a szlovák, a lengyel, illetve a cseh háztartások a legfontosabb vitaalapnak rangsorolta a fűtés kérdését, megelőzve ezzel az olyan nyilvánvalóan konfliktust generáló ügyeket, mint a házimunka leosztása, a villany felkapcsolva felejtése vagy a televíziózás körüli harcok.

 

A megkérdezett lakástulajdonosok nagy része elmondta, kellett már kölcsönkérniük, vagy folyamodtak hitelért azért, hogy ki tudják egyenlíteni fűtésszámla-tartozásukat. Ebben a cipőben jár a román és lengyel lakástulajdonosok több mint negyede (26%-uk), míg a magyaroknál ez az arány 25%-os. Némileg jobb helyzetben van ebből a szempontból Szlovákia a maga 12%-ával, illetve a Cseh Köztársaság 9%-kal. A régi és elavult fűtési rendszerek felelősek a túlzott energiafelhasználásért.

Annak ellenére, hogy a lakástulajdonosokra nyomásként nehezedik a fűtésszámlák kifizetése, még mindig alacsony azok száma, akik újszerű technológiákat vesznek igénybe. A lengyel tulajdonosok fele (53 %-uk), a csehek 49%-a, a szlovákok és magyarok 45%-a és a románok egyharmada (37%-a) nem használ termosztátot otthonuk hőmérsékletének szabályozásában. Romániában ráadásul 59% azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tudják külön szabályozni lakásuk helyiségeinek hőmérsékletét, de ebből 40% azért nem teszi, mert túl nehéznek vagy időigényesnek tartják ezt a feladatot. Ugyanez az adat 37% illetve 12% Csehországban, azaz a csehek valamivel tudatosabbak a fűtésszabályozásban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek