A rovat kizárólagos támogatója

Az utcán dohányzó emberek is veszélyeztetik a környezetükben élőket, mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti – mondta Fényes Márta tüdőgyógyász az Indexnek.

Az orvos megfigyelését bárki alátámaszthatja, aki a nagyvárosokban jár-kel, és nap mint nap találkozik az irodaházak előtt, a villamos- és buszmegállók környékén, illetve a vegyesboltok előtt gondtalanul cigarettázókkal – írta az index.

Az embereknek a több mint egy éve tartó vírushelyzetben mostanra elfogyott a türelmük, lazítottak a fegyelmen, de a lehető legrosszabb időzítéssel, a járvány legsúlyosabb időszakában. Pedig a főorvos szerint most kellene igazán bezárkóznunk – fogalmazott Várdi Katalin tüdőgyógyász, az InspiroMed légzésközpont főorvosa.

Mindennapos munkájában azt tapasztalja, hogy a megkezdett oltások megzavarták az embereket, hiszen a már beoltottak új keletű magabiztossággal járnak-kelnek a világban, miközben ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést, amihez képest még a vakcina nélküli időszak is jobb volt, amikor mindenki félt és bezárkózott. Az orvos szerint természetesen bárki megszomjazhat, megéhezhet akár közterületen is, de azt javasolja, hogy aki így jár, és feltétlenül az utcán kell innia, ennie, az húzódjon félre, biztonságos távolságban a többi járókelőtől.

Véleménye szerint nem kellene dohányozni az utcán, már csak azért sem, mert a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és esetleg abban a vírus – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik – vagyis ha egy dohányos Covid-fertőzött, akkor fokozottan fertőzőképes.


Úgy tűnik, a cigaretta ára elérte azt a szintet, ami már lépésre készteti a magyarokat. 2020 november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára 200-250 forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy 40-60 forintos drágulással.
A cigiár elérte a magyarok tűréshatárát

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás