A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Az atomváros egykori hulladékszállítójának hűtlenkezelés-gyanús eladása kapcsán a megyei ügyészség közel fél évvel a feljelentés után ott tart, hogy összeférhetetlenség miatt a városi szervről áttette az aktát Szekszárdra.
A Tolna Megyei Főügyészség összeférhetetlenség miatt a paksi helyett a Szekszárdi Járási Ügyészséget jelölte ki a Paksi Hulladékgazdálkodási Nkft. eladása kapcsán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás felügyeletére – közölte a Népszavával a feljelentők egyike, az önkormányzati testületben ülő Heringes Anita, korábbi szocialista parlamenti képviselő. A helyi ügyészség vezetője ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hozzátartozója az önkormányzattal áll jogviszonyban, a város jegyzője pedig korábban városi ügyészként tevékenykedett.

A város ellenzéki, egyaránt a Paksi Deák Ferenc Egyesületbe tömörülő képviselői tavaly szeptemberben tettek feljelentést. (Ezután furamód egy számukra ismeretlen győri magánszemély is hasonlóképp tett, amivel hozzájut az összes hatósági irathoz.) Szabó Péter, a város fideszes polgármestere ugyanis tavaly márciusban – a különleges veszélyhelyzeti szabályokra hivatkozva testületi döntés nélkül – 4,1 millió forintért eladta az önkormányzati hulladékcég közel felét a Vertikál Nonprofit Zrt.-nek, majd az általa irányított önkormányzati társulás is eladta hasonló összegért a cég másik felét. Mivel a feljelentők a céget a gazdálkodási adatai alapján több mint 70 millióra tartják, így szerintük az eladással az önkormányzatot legalább 61,7 millió forintos kár érte.

A megyei főügyészség októberben a Paksi Járási Ügyészséget jelölte ki a nyomozás felügyeletére. Csak remélni tudjuk, hogy a két időpont között eltelt közel három hónap nem csak időhúzásról szólt – fogalmazott a Népszavának Heringes Anita. Önkormányzati képviselőként számukra a legfontosabb, hogy Paks vagyonát megóvják, így az igazság mihamarabbi kiderítésében bíznak – tette hozzá.
Amiként arról korábban a Népszava beszámolt, az önkormányzati többségű, polgárdi központú, a Duna vonala mentén immár közel kétmillió háztartás kukáját ürítő Vertikál az elmúlt évek során módszeresen vásárolta fel a központosított bevételekből kevéssé részesülő és így meggyengülő térségi hulladékszállítókat.

Nyitókép: Erdős Dénes Népszava

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek