A rovat kizárólagos támogatója

A mintegy 5.500 páros hazai fehérgólya-állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), áramütésveszélyt jelentenek nemcsak a fiókák, hanem a szülők számára is. Március végéig lehet magasító állványra helyezni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el áramütés következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul. A gólyák védelme nem csak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatos biztosítása miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke. Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány („gólyakosár”) kihelyezésével megelőzhetőek. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosíthatunk új fészkelőhelyeket a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetőek.

A fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft, ezért a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez kötött. A területileg illetékes zöldhatóság az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet. Új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás.

Gólyafészek magasító kosár (Fotó: Orbán Zoltán).
A gólyakosár fészekalapjára drótozott ágak segítenek a madaraknak felismerni a  fészkelésre
alkalmas helyet, de
a foglalási arány sokkal jobb lesz, ha műfészekkel kiegészítve helyezzük ki ezeket.

Fehér gólya áramütés veszélyes fészke elektromos vezetékeken (Fotó: Orbán Zoltán).
Az egyik tipikus gólya "vészhelyzet", amikor a madarak tavasszal új fészket kezdenek építeni
egy oszlop áramütés-veszélyes kereszttartójára. Ha ilyenkor gyorsan
(egy héten belül) be tudunk
avatkozni, akkor a fészekkezdeményt akár egy órán belül egy újonnan felszerelt gólyakosárra
menekíthetjük (Fotók: Orbán Zoltán).

Fontos, hogy a zöldhatósági engedély beszerzésével párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van.

Háttér információk a gólyakosárról, beszerezhetőségéről és kihelyezésre felkészítéséről >>>

További információ:
Orbán Zoltán MME munkatárs 20/425-9450

Kapcsolódó anyagok:

Fészekmagasítóval várhatjuk gólyáinkat

Kikosarazott gólyák

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek