A rovat kizárólagos támogatója

Al Gore, Bill Clinton volt alelnöke levélben ajánlotta fel segítségét Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnöknek a klímaváltozás elleni küzdelemben. A demokrata párti Al Gore a kampányban erőteljesen bírálta Donald Trumpot, s Miamiban közösen kampányolva Hillary Clintonnal azt állította, hogy Trump megválasztása “klímakatasztrófához vezetne bennünket”.

A klímavédelmi akcióiról ismert Gore most "olajágat nyújtott", s azt ígérte a megválasztott elnöknek: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a globális felmelegedés katasztrofális következményeinek elhárítása érdekében vívott küzdelemben.
Gore – aki a globális éghajlatváltozás elleni tevékenységéért 2007-ben Nobel-békedíjat kapott – egy általa alapított klímavédelmi civil szervezet honlapján tette közzé levelét. Emlékeztetve arra, hogy Trump azt ígérte, valamennyi amerikai elnöke akar lenni, leszögezte: reméli, hogy a megválasztott elnök együtt dolgozik majd azokkal, akik úgy hiszik, hogy "a klímaváltozás a legnagyobb veszély, amellyel az amerikai nemzetnek szembe kell néznie".

A The Washington Post Al Gore felajánlkozásával kapcsolatban rámutat: Donald Trump szkeptikus a klímaváltozással kapcsolatban, s korábban többször is "kitalációnak" minősítette azt. Trump a választási kampányában azt ígérte, hogy eltörli Obama elnöknek a széndioxid-kibocsátás csökkentésére és az energiahatékonyság növelésére kidolgozott Klímavédelmi Akciótervét és felmondja Washington részvételét a párizsi klímavédelmi egyezményben.
Egyúttal kilátásába helyezte azt is, hogy sok helyen újranyittatja a szénbányákat. A hatalomátadást bonyolító ideiglenes bizottság honlapján az olvasható, hogy Trump "szilárdan elkötelezett a csodálatos természeti erőforrásaink és természeti környezetünk megőrzése mellett." Arról nem sok szó esik, hogy ezt konkrétan hogyan képzeli el, de a honlap leszögezi, hogy"Amerika környezetvédelmi programját igazi szakemberek irányítják majd, s nem radikális politikai programokhoz kötődő személyek".(MTI)

Trump leporolja a nagy amerikai olajvezeték tervét

Trump leporolja a nagy amerikai olajvezeték tervét

Donald Trump győzelmével újraéled a TransCanada Corp. egyelőre leállított projektje, a Keystone XL olajvezeték megépítése. Barack Obama kabinetje 2015 november 6-án hivatalosan is elutasította az engedély megadását.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás