A rovat kizárólagos támogatója

Az IUCN nemrégiben egyetértési nyilatkozatot írt alá a Cook szigetek kormányával a világ legnagyobb tengeri védett területének – a Cook Szigetek Tengeri Park – létrehozásáról.

A park hozzájárul majd a térség biológiai változatosságának megőrzéséhez, miközben elősegíti a helyi gazdasági növekedést és az óceán egészségét globálisan. „Ez egy korszakos döntés és az országoknak világszerte követendő példának kellene tekinteniük” – mondja Carl Gustav Lundin az IUCN (International Union for Conservation of Nature) Nemzetközi Tengeri és Sarkvidéki Programjának igazgatója. „Mivel a föld óceánjainak jelenleg csak 2%-a áll védelem alatt, ez hatalmas előrelépés abban az irányban, hogy megvédjük bolygónk tengeri birodalmát és azokat a felbecsülhetetlen szolgáltatásokat, amelyeket tőle kapunk, beleértve az oxigént, az élelmet és a vizet.” A megállapodás azt követően jött létre, hogy idén augusztusban a Cook szigetek bejelentette a park létrehozását.

A Cook Szigetek Tengeri Park területe 1,065 millió négyzetkilométer, azaz több mint kétszer akkora, mint Pápua Új Guinea területe. Ez a legnagyobb tengeri park, amiről eddig egyetlen ország döntött az óceán integrált megőrzése és irányítása érdekében. A területen távoli korall zátonyok, magas vulkáni szigetek találhatók, amelyeket fodros zátonyok és a víz alatti hegységek háborítatlan állatvilága ölel körül. Megtalálható itt a gazdag csendes-óceáni tengeri biológiai változatosság is, amibe ritka tengeri madarak, kék bálnák, manta ráják és számos cápafaj tartozik, amelyek közül több is szerepel az IUCN Veszélyeztetett Fajok Vörös Listáján.”

A Csendes óceán, a világ egyik utolsó érintetlen tengeri ökológiai rendszerének védelme a Cook szigetek nagyvonalú hozzájárulása nem csak a népeink, de általában az emberiség jólétéhez.- mondja Henry Puna, a Cook szigetek miniszterelnöke. A tengeri park biztosítja a szükséges keretet a fenntartható fejlődés eléréséhez azáltal, hogy egyensúlyt teremt a gazdasági növekedés érdekei, mint az idegenforgalom, halászat és a mélytengeri bányászat, és az óceán biológiai sokszínűségének fenntartása között.

A Kiribati-ban található Phoenix Szigetek Védett Területhez hasonlóan a Cook Szigetek Tengeri Park is többféle, egymástól eltérő védettségű zónát tartalmaz majd, így lesznek olyan területek, ahol teljesen betiltják a halászatot, illetve puffer területek, ahol engedélyezik az idegenforgalmat és a gondosan ellenőrzött halászatot.

A park létrehozásába az is beletartozik, hogy meghatározzák, a területet hol és hogyan hasznosítják, milyen természeti erőforrásoknak és élő közösségeknek ad otthont, s ezeket hogyan lehet fenntartható módon használni. Az IUCN védett területekkel foglalkozó nemzetközi bizottsága (World Commission on Protected Areas) abban is segítséget nyújt, hogy összeegyeztessék azokat a jogokat, amelyeket a helyi lakosság hagyományosan élvezett a park természeti erőforrásai tekintetében a hatályos törvényekkel és így a terület hasznosításának hagyományos módszereit beépítsék a tengeri környezet megőrzésének újszerű, nagyléptékű kezdeményezéseibe. Az IUCN szerint ennek elő kell segítenie a megőrzésre kijelölt tengeri környezetek közösségi tulajdonlását és támogatnia kell a nemzeti és regionális intézményekben folyó tudományos és politikaalkotási kutatást.

„Az ilyen és hasonló kezdeményezéseknek köszönhetően a szigetek olyan kis népei, mint a Cook szigetek és Kiribati, egyre öntudatosabban lépnek fel a tengerek fejlesztésének jelentős tényezőiként, utat mutatva ezáltal a Csendes óceán kizárólagos gazdasági zónáiban – ahol az állam különleges jogokat élvez a tengeri készletek feltárásában és hasznosításában – nagy kiterjedésű területek megóvásában.” – mondja Jan Steffen, az IUCN óceániai regionális programjának (Oceania Regional Marine Programme) koordinátora.

Az IUCN szerepvállalását a Cook Szigetek Tengeri Park létrehozásában az utaztatási szolgáltatásokkal foglalkozó svájci székhelyű cég, a Global Blue támogatja. A Cook szigetek kormányával egyetértési nyilatkozatot aláíró további szervezetek között megtalálható a délcsendes-óceáni regionális fejlesztési program (SPREP), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), a Conservation International és a University of Santa Barbara tengeri kutató intézete.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás