A rovat kizárólagos támogatója

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított és egyúttal meg is semmisített minden olyan törvényi rendelkezést, amely lehetővé tette, hogy közvetlenül a Balaton partján legyen építkezés.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését. Az MSZP kért utólagos normakontrollt tavaly a testülettől a természetes vizek védelmében. Az ellenzéki párt azért kért felülvizsgálatot, mert szerintük a 2018-as törvény formailag a Balaton védelméről szól, valójában kivételeket enged a part menti 30 méteres védősáv szabályozása alól, azaz miniszteri és kormányrendelettel ki lehet játszani a szabályokat.

Az Alkotmánybíróság friss döntésében az áll: „A Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül − a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével − épület nem helyezhető el. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható.”

A döntésben az is szerepel, hogy „Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a településrendezési tervben strandként, kempingként, zöldterületként, parttal érintkező közlekedési területként kijelölt építési övezet, övezet területének együttes nagysága és a tómederrel érintkező partszakaszának hossza összességében nem csökkenthető.”

A testület honlapján megjelent tájékoztatás szerint „a támadott jogszabályszövegek az indítvány szerint nem biztosítják az állam Alaptörvényben előírt természetvédelmi kötelezettségét. A támadott rendelkezések a környezet védelmét szolgáló beépítési korlátozások alól adnak garanciák nélkül felmentést, visszalépve a korábbi, tartalmilag azonos szabályozásban meghatározott védelmi szintre. A delegált alapjogkorlátozási hatáskör következtében tehát megkerülhetővé válnak a törvényekkel szemben támasztott, alapjog-korlátozásra vonatkozó alaptörvényi követelmények.”

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója örömtelinek nevezte az AB döntését azzal kapcsolatban, hogy ne lehessen a partmenti sávokat szabadon beépíteni, kormányrendeletekkel kiskapukat találni, felszámolni a strandokat, nádasokat, kempingeket. A szocialista politikus megköszönte az ellenzéki pártoknak, képviselőknek, civileknek a támogatást, és hozzátette, hogy folytatják a küzdelmet, mert állnak még a kerítések a strandok mellett sok helyen. A parton állva, egy zöld Lada elől bejelentkező politikus végül úgy zárta sajtótájékoztatóját: „a Lada zöld, az ég, az kék, a strandok pedig szabadok” – írta a telex.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás