A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap hajnalban 40 álarcos támadott meg Görögország északi részén egy bányatelepet, ahol a jövőben aranyat termelnének ki. A cianidos technológiájú bánya ellen az utóbbi időben több tüntetés is zajlott már. A tiltakozók szerint helyrehozhatatlan károkat okozna az érintett Halkidikí-félsziget környezetében, és távol tartaná a látogatókat az eddig rendkívül népszerű turistaparadicsomtól.

A támadók benzines palackokat dobtak az Égei-tenger északi partvidékén fekvő Halkidikí-félszigeten kialakított telep munkagépeire és irodaként működő konténerépületeire, tüzet okozva és négy biztonsági őrt sebesítve meg. A támadók kiléte nem vált ismertté, a hírügynökségi jelentésekből csak annyi derül ki, hogy a rendőrség később huszonhét embert vett őrizetbe, őket kihallgatták, de egyelőre senkit nem tartóztattak le.

Az Eldorado Gold Corporation (EGC) kanadai cég helyi leányvállalata, a Hellas Gold beruházásaként tervezi megindítani a Halkidikí-félszigeten Szkurisz-projekt néven az aranykitermelést. A gazdasági válság közepette a görög kormányzat tárt karokkal fogadja a külföldi beruházásokat, ez esetben azonban rendkívül erős tiltakozási hullámmal kell szembenéznie.  A térség központjának, Szalonikinek a polgármestere és a helyi hatóságok támogatják a tervet, amely reményeik szerint több száz munkahelyet teremtene, a lakosság azonban megosztott a kérdésben.

Kép forrása és képgaléria az akcióról >>>

A görög ellenzék vezető ereje, a baloldali radikális Sziriza párt által támogatott állampolgári bizottságok azóta küzdenek a bányaprojekt ellen, amióta az athéni kormány 2011-ben fúrási engedélyt adott az EGC leányvállalatának. Az utóbbi időben több tüntetés is zajlott az országban a bányaterv ellen, amely a tiltakozók szerint helyrehozhatatlan károkat okozna az érintett Halkidikí-félsziget környezetében, és távol tartaná a látogatókat az eddig rendkívül népszerű turistaparadicsomtól.

Ugyanez a cég készül aranybányát nyitni az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen, ahol – a verespataki elképzelésekhez hasonlóan – nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből. A kilencvenes években egy másik kanadai cég, a TVX egyszer már megpróbált a Halkidikí-félszigeten egy ilyen bányavállalatot beindítani, 2003-ban azonban meghátrált.

Kapcsolódó anyagok:

Görögországban cianidozna a kanadai Eldorado

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek