A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Mindenféle vadászatot betiltották Albániában, hogy a vészesen megfogyatkozott állatállományt megvédjék a teljes kipusztulástól.

A moratóriumot Lefter Koka környezetvédelmi miniszter kezdeményezte. A zabolátlan vadászat következményeként bő egy évtized alatt felére apadt az egyes vadon élő állatfajok állománya. Már egyetlen fácán sem él Albánia területén (2001-ben sem volt sok: akkor még mintegy száz példányt tartottak számon). A fürjek száma 67, a mezei nyulaké 54, a vadkecskéké 44, a rókáké 32 százalékkal csökkent.
hirdetés

Az albániai vadgazdálkodás szervezetlen, a vadásztársaságok, képtelenek betartatni bármiféle előírást. Az albánok egész évben, még a tilalmi időszakban is vadásznak. A rendszerváltozás óta sokszorosára – 12 ezerről 75 ezerre – nőtt azok száma, akik vadászpuskával rendelkeznek. Sok illegális fegyver is, amiket 1997-es zavargások idején a katonai raktárakból loptak el. A külföldiek – főleg az olaszok – illegálisan is vadásznak, és gyakran tiltott eszközöket, például fénysugarakat vagy hangszimulátorokat használnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek