Hirdetés
Forrás: euronews

Százéves tölgyerdőt vágott ki Szerbiában egy állami tulajdonú cég, hiába tiltakoznak a helyiek már egy hónapja. A horvát határhoz közeli Bácspalánka városát övező erdőből mindössze kilenc hektár maradt meg.

„Az erdő az élete végét járja, már rothadásnak indult, ez tisztán látszik” – mondta Marko Marković, az állami a Vojvodinašume cég képviselője.

A helyiek ezt nem hiszik el. A kivágott fákat elsőosztályúaknak tartják – ezt rá is írták a rönkökre. „Őrizzük a környéket, hogy ne tudják elvinni a fákat, amelyeket kivágtak – mondta egy helyi lakos – Három bizottságot várunk, – egy nemzetközit és két másikat, hogy vizsgálják ki a körülményeket, mérjék fel az okozott károkat” – mondta a nő.
A Tartományi Természetvédelmi Intézet nem tud arról, hogy a cég kért, illetve kapott engedélyt az erdő kiirtására – ehhez szükséges lett volna az ő jóváhagyásuk is. „Ilyet nem lehet csinálni, hogy csak így idejönnek is kivágják a fákat. A fakivágást meg kell tervezni, meg kell indokolni” – mondta Galambos László, az intézet munkatársa.

A helyiek petíciót írtak, hogy megmentsék, ami maradt az erdőből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás