A rovat kizárólagos támogatója

Közös, uniós feketelistára kerülhetett volna a parlagfű, viszont “sikeresen megakadályoztuk” egy rejtélyesen eltüntetett nyilatkozat szerint. A Földművelésügyi Minisztérium szerint szakmai okokból nem került fel a listára, de a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint inkább túl sok munkával járt volna, ha szigorú EU-s szabályok vonatkoznának az allergén gyomnövényre.

Hónapok óta tüsszög/krákog/szipákol több millió allergiás a különféle fűfélék, ezen belül is elsősorban a parlagfű miatt. De a szezon lassan lecseng, így tavaszig megint háttérbe szorul majd a mentesítés fontossága. Közben a háttérben a hvg.hu információi szerint volt egy olyan fordulat, ami hosszú távon kihathat a parlagfű-kérdésre, de egy maroknyi természetvédelmi szakember kivételével fel sem tűnt senkinek. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis nem sietett tájékoztatni a szélesebb nyilvánosságot arról, hogy az Európai Unió ezzel foglalkozó albizottságában Magyarország is leszavazta, hogy a parlagfű felkerüljön az ártalmas, visszaszorítandó fajok feketelistájára.

A kérdéssel foglalkozó szakemberek szerint az EU-nak régi terve, hogy legyen egy közös, uniós lista az Európában nem őshonos, úgynevezett invazív vagy inváziós fajokról. Azért hívják így ezeket a növény-, illetve állatfajokat, mert annyira gyorsan szaporodnak, terjednek, hogy az természetvédelmi, ökológiai, egészségügyi vagy valamely más okból ártalmas. Mivel az unióban határok ebből a szempontból végképp nincsenek, az ezek elleni, közös európai fellépés előfeltétele, hogy legyen egyezményes jegyzék a problémát okozó fajokról.

 

 

Ürömlevelű parlagfű a Döbrentei téren, a főváros I. kerületében 2016. augusztus 2-án.  

 

Ezt a feladatot az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának egy bizottságára bízták, amelynek magyar tagját a Földművelésügyi Minisztérium delegálta. Úgy tudjuk, hogy a parlagfű azok közt a fajok közt volt, amelyekről folytak az egyeztetések, hogy felkerüljön-e a listára. Szakértő forrásaink szerint ez egy nagy lehetőség volt hazánk számára, hiszen ez a nálunk nem őshonos, invazív gyomnövény óriási károkat okoz, nemcsak a közel kétmillió allergiás életét nehezíti meg évről évre, milliárdos egészségügyi kiadásokat generálva, de negatívan hat a gazdaságra, illetve a turizmusra is.

Dicsekedtek, majd eltűnt a kínos rész a nyilatkozatból

A végleges uniós feketelistán azonban nem szerepelt az allergén növény, de a szakemberek körében az verte ki igazán a biztosítékot, amikor a „magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján” még januárban megjelent nyilatkozatban szabályosan úgy dicsekedtek, mintha ezt nekünk sikerült volna megfúrni. A szöveget senki nem írta alá, de így került ki a minisztériumhoz tartozó termeszetvedelem.hu-ra: „minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk”, „nem szerepelt még vita alapként sem a fehér akác jelölése, míg a szintén széles körben elterjedt és hazai szinten megfelelően szabályozott kezelésű parlagfű a vita során kihullott”. Így Magyarország támogatni tudta a jegyzék elfogadását – tették hozzá elégedetten.

A nyilatkozat csak egy szűk szakmai körnek tűnt fel, természetvédelmi és botanikai levelezőlistákon volt téma, hogy ez mekkora baklövés. A kérdés politikai vonatkozásai miatt névtelenséget kérve egyikük azt állította a hvg.hu-nak, hogy semmilyen szakmai érv nem szól amellett, hogy a közös védekezés köréből kivegyék pont a parlagfüvet, ahelyett, hogy kihasználtuk volna a lehetőséget, hogy szigorú, közös szabályok vonatkozzanak rá. „Nyilván azért, mert uniós pénz nem járt volna érte (egyelőre legalábbis), viszont egy sor kötelezettséget jelentett volna, ha a parlagfű szerepel egy uniós listán.” – magyarázta forrásunk.

Folytatás a HVG-n:  Eltüntették a ciki részt, majd titkolták, ki volt a magyar delegált

Kapcsolódó anyagok:

Titkolja a kormányhivatal, hogy merre van parlagfű

Tudta? A parlagfű az igazi illegális migráns

Parlagfű: 10 éve hiába dühöngenek az ombudsmanok

Eredménytelen a parlagfű elleni harc

A NÉBIH benézte: napi egy métert nőtt a parlagfű

Parlagfű helyett pénz kaszálás a parlagfű pályázaton

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás