A rovat kizárólagos támogatója

Nem nagyon volt még rá példa, hogy orvvadászok állatkerti állatokat mészároltak volna a feketepiaci kelendő áruért, de most megtörtént. Háromszor főbe lőtték az orrszarvút a párizsi állatkertben, majd lefűrészelték a tülkét.

A múlt éjjel betörtek a Párizs-közeli Thoiry állatkertbe, és három fejlövéssel kivégezték a Vince nevű négyéves orrszarvút – írta a The Independent. Ez után láncfűrésszel eltávolították az állat szarvát, majd távoztak.  A támadás annak ellenére sikeres volt, hogy a környéken biztonsági kamerák vannak, és a park négy alkalmazottja ott él az állatokkal együtt.

A gondozók ma kora reggel találták meg Vince tetemét. Látszott, hogy a második szarvát is megpróbálták eltávolítani, de nem sikerült, tehát elképzelhető, hogy a tettes(ek) kifutott(ak) az időből. Az állatkert feltételezi, hogy a vadorzók a két másik fehér orrszarvú, az ötéves Bruno, és a 37 éves Gracie szarvaira is pályáztak. A két másik orrszarvú biztonságban van – közölték.

Vince 2012-ben született Hollandiában, 2015-ben került a Párizs melletti szafariparkba. Az orrszarvú tülkének darabjáért a feketepiacon 30 ezer fontot is megadnak, különösen Kínában, ahol vágyserkentő hatást tulajdonítanak neki.

Úgy tűnik, ez az első alkalom Európában, hogy vadorzók fogságban élő állatot öljenek meg. Vince halálát már vizsgálják, de még nem tudni, milyen fegyverrel lőtték le. Az állatkert a Facebookon azt írta, munaktársaikat sokkolta a hír, különösen Vince gondozóját, aki nagyon kötődött a fiatal orrszarvúhoz- írta a hvg.hu.

A szélesszájú a messze legnagyobbra növő orrszarvúfaj, közel 4 tonnájával a világ második legnagyobb szárazföldi emlőse az afrikai elefánt után. A Budapesti Állatkertben több példány is él, nálunk született a világ első mesterséges megtermékenyítéssel fogant szélesszájúja, Layla, illetve az első olyan kölyök is, akit fagyasztott hímivarsejtek felhasználásával segítettek a világra.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek