A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Lelőhették az M237 kódszámon nyilvántartott farkast, amelyet Svájcban láttak el nyomkövetővel, majd egészen Magyarországig vándorolt.Az értesülést egyelőre senki nem erősítette meg. A farkast megjelölő svájci szervezet jelezte, a sajtóból értesült a fejleményről, és elítélik az orvvadászatot.

Az ügyről a Boon.hu adott, a hatóságok részéről sem nem cáfolt, sem nem megerősített hírt.  Az ügyben a HVG megkereste a rendőrséget, és az érintett területen illetékes, és a farkas mozgását figyelemmel kísérő nemzeti parkok felettes szervét, az Agrárminisztériumot is, ha válaszolnak, beszámolnak róla.

A hvg.hu megkereste az ügyben a farkast nyomkövetővel ellátó, a nagyragadozók és az emberek konfliktusmentes egymás mellett élésén dolgozó svájci Gruppe Wolf Schweiz (GWS) munkatársát is, aki jelezte egyelőre ők is csak a sajtóból értesültek a farkas állítólagos lelövéséről. David Gerke, a GWS ügyvezetője kérdésükre azt írta, hogy a farkasok orvvadászata sok európai országban előfordul, még Svájcban is lelőnek néha egyet-egyet illegálisan.

Az elkövetők többnyire vadászok. A farkasok orvvadászata főleg ott problémás, ahol kevés van belőlük, és a populációjuk fennmaradása nem biztosított. Az orvvadászat minden esetét elítéljük.

A farkasról először február közepén érkezett információ, akkor már a Vértesben járt, légvonalban is 700 kilométeres vándorlás után. Ezután folytatta útját Kelet felé, átúszott a Dunán, keresztülkutyagolt a Börzsönyön, és elérte az Aggteleki Nemzeti Park területét. Ha igaz, amit a Boon.hu írt, hogy Hidasnémetinél történt az eset, akkor a nagyragadozó még keletebbre jutott, és már a Zempléni-hegység közelében járt.

Az biztos, hogy Magyarország jelenleg sem túl jó európai országimázsára ez az eset sem vet jó fényt. A farkast esetleg kilövő illető pedig minimum 250 ezer forintos bírsággal számolhat – ennyi a farkas természetvédelmi értéke –, ám a btk. külön rendelkezik a fokozottan védett fajok elpusztításáról – mint amilyen a farkas is. Ez már természetkárosítás bűntette, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

svájci farkas jeladóval FB GRUPPE WOLF SCHWEIZ

Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenéssel értesült arról, hogy egy vadász lehetett az elkövető. Mint közleményükben írják, a leghatározottabban elítélik a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el. Kitérnek arra is, hogy az üggyel kapcsolatban megkeresték az illetékes szerveket, s tájékoztatást kértek tőlük. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül személyére, akkor a Vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést. Az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőink mellett ez esetben is érvényre fogunk juttatni minden lehetséges jogi és etikai szempontot – zárul tájékoztatásuk.

A környékbeli vadászoknak tudniuk kellett, hogy egy farkas jelent meg területükön

A Népszavának név nélkül nyilatkozó hivatásos vadász szerint, ha valóban az történt, hogy egy vadász lőtte le a farkast, védekezhet azzal, hogy kutyának nézte. De ebben az esetben is bizonyítania kell, hogy az vadat űzött éppen, és azt másképpen nem tudta megakadályozni. Az is kérdéses, mennyire várható el egy vadásztól – elvileg igen -, hogy felismerje, farkast lát, nem kutyát, még akkor is, ha farkas a Gruppe Wolf Schweiz fényképe szerint feltűnő sárga nyakörvet viselhetett a nyomkövetővel. (Ilyesmi elképzelhetően kutyán is lehetett.) Azonban a környékbeli vadászoknak elvileg arról is tudniuk kellett, hogy napokkal korábban egy farkas jelent meg területükön, így egy vadásznak “kutya” kilövésekor fokozottan kellett volna figyelnie. Eddig még megállhat, hogy nem szándékosan követte el tettét. Azzal azonban már mindenképpen szándékos bűncselekményt követett el, hogy a lelőtt, nyakörvet, nyomkövetőt viselő állat tetemét a folyóba dobta, és nem jelentette, mi történt.

Nyitókép: farkas nógrádban vadkamera fotó Papp Ferenc természetvédelmi őr Nógrádi Tájegység BNPI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás