Hirdetés

A Fertő tó több mint egy éve tartó, példátlan és jogszerűtlen környezetpusztítása visszafordíthatatlan károkat okoz. A legutóbbi kulturális értékű tájrombolás, a Fertő tavi cölöpházak elbontása után az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosának beavatkozását kéri a Párbeszéd, hogy Orbán Viktor/Mészáros Lőrinc megalomán hobbiberuházását a Fertő tónál leállítsák.

Tavaly év végén az Európai Bizottság eljárást indított a magyar kormány ellen a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló uniós irányelv átültetésének elmaradása miatt, részben a Fertő-tavi eset kapcsán. A Párbeszéd a közelmúltban szintén panaszbeadvánnyal fordult a Bizottsághoz a magyarországi Natura2000 területeken zajló szisztematikus környezetpusztítás miatt, külön kiemelve a Fertő-tó esetét. Szintén tavaly ősszel a Greenpeace, a WWF, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint több mint 70 másik természet- és környezetvédelmi szervezet nyilatkozatban hívta föl a magyar és az európai hatóságokat nagy tavaink, így különösen a Fertő-tó védelmére. Sajnálatos módon ugyanakkor az eddig elindult eljárások sem a part menti élőhelyek, sem a tájjal harmóniában álló nádfedeles cölöpházak letarolását nem tudták megakadályozni.

Párbeszéd levele Fertő tó ügyben az EB környvédelmi biztosához (80 KB pdf.)

Ahhoz, hogy a vonatkozó uniós normáknak érvényt szerezve a Natura2000 terület – ráadásul súlyosbító körülményként vegetációs és fészkelési időszakban történő – teljes elpusztítását meg lehessen akadályozni, az Európai Bizottság haladéktalan és határozott közbeavatkozására van szükség. Ehhez a folyamatban lévő eljárások, illetve a Bizottságnak az uniós szerződések őreként biztosított jogosítványok kellő felhatalmazást adnak. A Párbeszéd levélben fordult Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosához, és közbenjárását kéri, hogy állítsák az európai jelentőségű védett terület jogszerűtlen, kizárólag profitszempontok miatt történő tönkretételét haladéktalanul leállíthassák.

Budapest-Brüsszel, 2021. június 5.

Jávor Benedek, Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője, a Párbeszéd uniós tanácsadója
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselő
Jakál Adrienn, soproni önkormányzati képviselő, a Párbeszéd Győr-Moson Sopron 4. sz. vk képviselőjelöltje

Kapcsolódó anyagok:

A Fertő-tó tönkretétele állammaffiai módszerrel

A Greenpeace és a Nagy Tavak Koalíció mellett már az UNESCO is a Fertő tavi nagyberuházás leállítását sürgeti

A fideszes gépezet átgázolt a jogon is a Fertő tónál

Világörökséget veszélyeztető ökológiai bomba az Orbán- kormány újabb Fertő tavi ötlete

A Duna megcsapolásával Mészáros is jól járhat

A Fenntartható fejlődés bizottsága elutasította a Nagy Tavak Koalíció tavak védelmére alkotott határozati javaslatát!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás