A rovat kizárólagos támogatója

Elővigyázatosságra figyelmeztetik a szlovákiai hegyekben túrázókat, mert a túl enyhe tél miatt a barnamedvék harmada nem alszik téli álmot.

Az utóbbi hetek szokatlanul enyhe időjárása miatt minden harmadik barnamedve felébredt – közölte Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének munkatársa. A medvéket például az riaszthatja fel, hogy esővíz folyik be a búvóhelyeikre, barlangjaikba.

Miroslav Saniga, a Szlovákiában népszerű állatszakértő szerint az álmukból felriadt medvék idegesek és agresszívek is lehetnek. Szlovákiában 600-re becsülik a barnamedvék számát- írta az MTI.

 

Visszavaduló Európa

Visszavaduló Európa

Az ember hosszú évszázadok óta folyamatosan foglalta el a vadállatok élőhelyeit, ezért sokukat a kipusztulás réme fenyeget. A Science-ben megjelent új, átfogó kutatás ugyanakkor azt mutatja, hogy volt értelme az utóbbi évtizedek tudatosabb, környezetvédelmi szempontú hozzáállásnak: a vadállatok nemcsak hogy kezdenek visszatérni, de némelyiknek populációja még is növekedik is.

A hiúz, a farkas, a barna medve és a rozsomák a kontinentális Európa egyharmadának területén megtalálható (nem vizsgálták Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területét), és főként ott, ahol a természetes élőhelyüket az ember – a kihalástól való veszély miatt – védelmezni kezdte.

A medvék vannak a legtöbben, de – Belgium, Hollandia, Luxembourg és Dánia kivételével – a felsorolt fajokból legalább egy megtalálható minden országban. Tovább >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás