A rovat kizárólagos támogatója

Brazíliában 2012 óta több mint 150 környezetvédelmi aktivistát öltek meg. Egyes tanulmányok szerint a világszerte előforduló hasonló gyilkosságok fele itt történik. Az amazonasi őserdőben kanyargó Xingu folyó partján fekszik Altamira városa, melynek környezetvédelmi ügyekért felelős titkárát nemrég meggyilkolták.

Luiz Alberto Araújo október 13-án kora este épp a családjával ért haza, ám még mielőtt kiszállhatott volna a kocsiból, két férfi egy motoron lefékezett mellettük, és az egyikük hétszer meglőtte az 54 éves tisztviselőt. A gyilkos ezután még leszállt a motorról, kinyitotta a kocsi ajtaját és további két golyót eresztett Araújoba. A férfi ráesett a mellette ülő feleségére, aki végül sértetlenül megúszta a támadást, Araújo hátul ülő két mostohagyerekéhez hasonlóan. Nincsenek arra vonatkozó nyomok, hogy a tettesek bármit is megpróbáltak volna ellopni.

Luiz Alberto Araújo Altamira környezetvédelmi ügyekért felelős titkára

A gyilkosság magán hordozza a Pará államban „szokásos” merényletek összes védjegyét. Az Amazónia keleti részén fekvő államban gyakori az illegális fakitermelés, a titkos bányászat, és a modern rabszolgaság is. Brazíliában 2012 óta több mint 150 környezetvédelmi aktivistát öltek meg, egyes tanulmányok szerint a világszerte előforduló hasonló gyilkosságok fele itt történik. A meggyilkoltak közül sokan, köztük Chico Mendes, Dorothy Stang és Zé Claudio Riberio da Silva, aktivisták voltak, akiknek a halála nagy botrányt kavart. Araújo viszont állami hivatalnok volt, támogatói szerint aggasztó fejlemény az ő meggyilkolása.

Amazonas medence Xingu folyó a Belo Monte-i gátkomplexumnálAmazonas medence Xingu folyó a Belo Monte-i gátkomplexumnál

Billy Kyte, a Global Witness civil szervezetének kampányvezetője szerint „Luiz Alberto Araújo halála egy új mélypontot jelent a természetvédők ellen a brazíliai Amazóniában vívott harcban”. „Azt üzeni. hogy senki sem érinthetetlen. Ezért a kormánynak sürgősen védelem alá kell vonnia a veszélyben lévő aktivistákat és felelősségre vonni az elkövetőket. Amíg bűnvádi eljárások zajlanak és garantált a védelem, addig ez az erőszakspirál nem tud folytatódni.”

Az Altamirának is otthont adó Pará, a legszegényebb brazil államok egyike. Nagyobb területen helyezkedik el, mint Görögország, ám a lakosság száma csak 110 000 fő. Araújo munkája keresztmetszete volt a régió természetvédelmi bajainak, kezdve az erdőirtás elleni harccal – ami a friss adatok szerint 24 %-kal nőtt Brazíliában – egészen a közelben épült Belo Monte vízerőmű gátjának problémájáig.

Araújo, akit kollégái igyekvőnek, komolynak és felkészültnek írtak le, hozzászokhatott már a halálos fenyegetésekhez.

Úgy vélik épp emiatt távozott a közeli São Félix do Xinguban betöltött hasonló pozícióból is. Marcelo Salazar, az altamirai társadalmi-környezetvédelmi intézet munkatársa együtt dolgozott Araújoval és szerinte „kétség sem fér hozzá, hogy félt”. „Soha nem mondott semmit, de mindenki, aki az amazóniai városokban természetvédelemmel foglalkozik, fél egy kicsit. Profi gyilkosság volt, küzdelem nélkül.” tette hozzá Salazar. „Nagyon óvatosnak kell lenni ezzel a munkával (az erdőirtás elleni harccal) és azzal, hogy kit is kritizálsz.”

Araújo hivatala idén adott engedélyt az Esperança IV nevet viselő hatalmas aranybányának Altamirában. Azonban a múlt hónapban szövetségi ellenőrök bezáratták a bányát, és az üzemeltetőket 50 millió reálra (16 millió dollárra) büntették a bányát az erdőirtásban megakadályozó szabály megszegéséért. Továbbá az ellenőrök szerint a Mercuryhoz és más környezetszennyező cégekhez kötődő szivárgások a Curuá folyót és ezzel a Kayapó bennszülött törzs élelemforrásait mérgezik.

Araújo feljelentette a Belo Monte, a világ negyedik legnagyobb vízerőművének üzemeltetőit is a szövetségi ügyészeknek, miután csapatuk döglött haltömegeket talált. Az üzemeltető Norte Energia végül 35 millió reálos (11 millió dolláros) pénzbírságot kapott, amiért 16,2 tonnányi hal halálát okozták a vízgyűjtő feltöltésekor. Ubiratan Cazatta, Pará szövetségi ügyésze szerint Araújo „kötelességtudó volt, hogy értesítsen minket az esetről”.

Altamira környéke a fakitermeléstől és a Belo Monte vízerőművével összekapcsolódó erdőirtástól szenvedAltamira környéke a fakitermeléstől és a Belo Monte vízerőművével összekapcsolódó erdőirtástól szenved

 

Idén a szövetségi ellenőrök egy olyan erdőirtási művelet is lefüleltek Altamirában, ami rabszolgákkal akart megtisztíttatni mintegy 290 négyzetkilométernyi erdőt, habár a tisztviselők jelentéktelennek tüntették fel Araújo részvételét a nyomozásban.

A theguardian.com szerint a gyilkosság ügyében a xingui rendőrség nyomoz. Ahogy a nyomozást vezető detektív, Vinicius Sousa tájékoztatása szerint zárt-láncú videófelvételeket elemeztek ki, valamint kihallgatták az áldozat családját és barátait. A gyilkosság motivációja feltehetően az áldozat természetvédelmi munkája, valamint az osztálya által lefolytatott vizsgálatok – tette hozzá.

Kapcsolódó anyagok:

Világsztárok a brazil indiánokért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás