A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace friss jelentése szerint az EU a megújuló energia és az energiahatékonyság melletti erős elköteleződésével 45%-kal csökkenthetné energiabehozatalát 2030-ig a meglévő uniós tervekhez képest.

A jelentés apropója az EU vezetőinek június 26–27-i találkozója, ahol Európa energiaimport-függősége, valamint a következő évtized új klíma- és energiapolitikájának megalapozása kerül napirendre.  A tegnap és ma zajló csúcstalálkozón az EU vezetői megvitatják az energiabiztonsági tervezetet, valamint az Európai Bizottság klíma- és energiaügyi javaslatait. A Bizottság javaslata szerint 2030-ra az Uniónak 40%-kal kellene csökkentenie a belföldi szén-dioxid-kibocsátását, a megújulók részarányának pedig el kellene érnie a 27%-ot az energiamixben.  Jóval szigorúbb 2030-as EU-s célkitűzésekkel ugyanakkor a fosszilis üzemanyagok behozatala legalább 45%-kal csökkenhetne a Bizottság terveihez képest. Ehhez a megújulók 45%-os arányának elérésére; (2005-höz képest) 40%-os energiamegtakarításra; valamint a belföldi szén-dioxid-kibocsátás (1990-hez képest) 55%-os csökkentésére lenne szükség. 2030-ra a gázbehozatal további 35%-kal, az olajimport pedig további 45%-kal lenne csökkenthető. Mivel a szénerőművek 2030-ra kivezetésre kerülnének, a következő évtized végére a szénbehozatal teljesen megszűnne.

A Bizottság most a 2030-as energiahatékonysági cél kitűzését fontolgatja. Nemrégiben kiszivárgott elemzésük megerősíti, hogy egy átfogó energiamegtakarítási cél jelentős mértékben csökkentené a gázimportot, egyúttal szélesebb körű gazdasági előnyöket is hozna. Múlt héten írt levelükben Németország, Dánia, Belgium, Portugália, Görögország, Írország és Luxemburg miniszterei felszólították a Bizottságot, hogy ez év júliusáig tegye meg javaslatát a 2030-as ambiciózus és kötelező érvényű energiahatékonysági célokra. Februárban az Európai Parlament már áldását adta a 2030-ra vonatkozó 40%-os hatékonysági célra.

A Greenpeace EU energia- és szállítási szakpolitikai igazgatója, Franziska Achterberg szerint: „Itt a lehetőség, hogy az EU vezetői több hónapos vonakodás után végre előremozdítsák az energiabiztonság ügyét. Mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy az energiatakarékosság az éghajlat védelmét és az ellátás biztonságát is szolgálja. Akkor mégis mi az előrelépés akadálya? Nem titok az energiavállalatok szerepe Európa energiaimporttól való függőségének fenntartásában. Itt az ideje, hogy az Unió vezetői megmutassák a világnak: nem adják át az irányítást az oligarcháknak.”

„A megújulókra költött minden egyes euróval a munkahelyek és az energiaellátás biztonságába fektetünk be. A megújuló energiák használata és az energiahatékonyság nemcsak az éghajlatnak kedvez, de egyben a legjobb módja az EU energiabiztonságának javítására is. Európa fosszilis energiahordozóktól való függősége, valamint a költséges és megbízhatatlan energiaimport ugyanannak a problémának a két arca” – mondta Mező János Bálint, a Greenpeace klíma- és energia kampányának felelőse.

A Greenpeace felkérésére készült jelentés a német űrkutatási központ, a DLR Műszaki Termodinamikai intézetének kutatásán alapul, és két energia-forgatókönyvet állít fel: egyet a Bizottság 2030-as terve szerint, egyet pedig egy ambiciózusabb 2030-as keretrendszer alapján.

A Greenpeace részletes médiatájékoztatója >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás