A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI
Az amerikai kormány egy évvel korábban jelentette be hivatalosan, hogy kilép a megállapodásból. Eddig az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely felmondta a szerződést. Tegnap hatályba lépett Washington felmondási nyilatkozata.

Az ENSZ 2015-ös párizsi klímakonferenciájának résztvevői azt tűzték ki célul, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest. A megállapodás egy évvel később lépett életbe, miután a megfelelő számú állam ratifikálta azt.

Szakértők szerint a világ országainak egyelőre nem sikerült olyan szintre korlátozni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hogy teljesíthetővé váljon a párizsi klímacsúcs célkitűzése. Az éghajlatváltozás hatásai világszerte megtapasztalhatók, legyen szó a tengerszint emelkedéséről, az aszályokról, a hőségről, a heves viharokról és áradásokról, vagy a gleccserek és a sarki jégtakaró olvadásáról.

Donald Trump amerikai elnök a 2017-es hivatalba lépése óta számos korábbi klíma- és környezetvédelmi intézkedést eltörölt. Trump demokrata kihívója a 2020. november 3-i elnökválasztáson, Joe Biden azonban bejelentette, hogy megválasztása esetén újra belép a párizsi klímaegyezménybe, és – az Európai Unióhoz hasonlóan – célul tűzi ki, hogy 2050-ig klímasemlegessé tegye országa gazdaságát.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek