A rovat kizárólagos támogatója

Történelmi döntést hozott a chilei Képviselőház, mivel tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára az ország boltjaiban A döntéssel Chile lett az első olyan ország az amerikai kontinensen, ahol tiltást vezettek be az egyszer használatos zacskókra.

Az új szabályozás egy év múlva lép életbe a kiskereskedők és két év múlva a kisvállalkozások esetében, viszont a szemeteszsákokra nem vonatkozik. A bevezetés közben a szupermarketekben és nagyobb boltokban már csak legfeljebb két nejlonszatyrot adhatnak a fogyasztóknak a vásárlás során. – számol be a Santiago Times.

Michelle Bachelet volt chilei elnök még 2017-ben, az ENSZ 72. közgyűlésén jelentette be azt a törvényjavaslatot, amellyel az egyszer használatos szatyrok árusítását akarták korlátozni a part menti városokban. A 2018 márciusában második alkalommal megválasztott Sebastián Piñera alatt aztán tovább szigorították a tervezetet, és az egész ország területére kiterjesztették.

A spanyolországi székhelyű Műanyaggyártók Szövetsége szerint egy-egy nejlonzacskó előállítása megközelítőleg egy percet vesz igénybe, a szatyrokat pedig átlagosan 15-30 percig használják. A probléma az, hogy a feleslegessé vált zacskók nagyjából 400 év alatt bomlanak le. A szövetség adatai alapján Chilében évente 3,4 milliárd műanyag zacskót használnak, így egy lakosra 200 nejlonszatyor felhasználása jut.

Az Egyesült Államok és Kanada egyes államaiban és városaiban hasonló intézkedésekkel már rendelkeznek, de azok a kezdeményezések még nem váltak nemzeti politika részévé. Costa Rica viszont azt tervezi, hogy 2021-ben teljes tilalmat vezet be az egyszer használatos műanyagtárgyak forgalmazására-írta a dontwasteit.hu, ahol továbi érdekes hulladékgazdálkodással kapcsolatos cikkek olvashatóak.

Környezetvédelmi Világnap: ne csak ünnepeljünk, cselekedjünk is!

Környezetvédelmi Világnap: ne csak ünnepeljünk, cselekedjünk is!

Június 5-én tartjuk a Környezetvédelmi Világnapot. A Föld védelmében tett lépéseinket immár 46. alkalommal ünnepeljük, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része bizony műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban

Évi 12 millió tonna műanyag hulladék kerül a tengereinkbe, amely súlyosan veszélyezteti az élővilágot, és a táplálékláncba bekerülve végül az ember tányérjára is visszakerül. A WWF Magyarország arra figyelmeztet: ne várjuk meg, míg jogilag szabályozzák a műanyagok használatát, mindannyian tegyünk már most egy tisztább bolygóért!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás