Hirdetés
greenfo/MTI

A Xylella fastidiosa baktérium terjedésének megállításáért a dél-olaszországi Puglia tartományban háromezer olajfát kell kivágniuk a termesztőknek. Az érintettek tiltakoznak a határozat ellen.

Olaszország hónapok óta küzd az Amerikából behozott baktérium terjedése ellen. A Xylella fastidiosa az olajfákat támadja meg, és az Európai Unió információi szerint más növényekre is veszélyes. A rendkívüli kormánybiztos, Giuseppe Silletti tíz napot adott az olívatermelőknek, hogy kivágják a megbetegedett olajfákat, máskülönben büntetésre számíthatnak. A gazdák jogi úton akarják megakadályozni a fák kivágását, véleményük szerint kivitelezhetetlen, hogy a baktériummal fertőzött fa körül százméteres körzetben kiirtsák az olajfaligetet.

A pugliai termesztők minden kivágott fáért 98-146 euró (30-45 ezer forint) közötti kártérítést kapnak, a teljes összeg legfeljebb 15 ezer eurót (4,7 millió forintot) tehet ki. A tulajdonosok szerint azonban a kártérítés túl csekély. "A helyzet súlyos és mindannyiunknak össze kell fognunk, nehogy a baktérium még tovább terjedjen" – indokolta a döntést Silletti.  Egyelőre nincs gyógymód a veszélyes kórokozó ellen. A Xylella fastidiosa baktérium többek közt a szőlőtőkéken és a citrusféléken idézi elő az úgynevezett Pierce-betegséget, amelynek következtében a levelek bebarnulnak, a fákon csak kis, kemény gyümölcsök fejlődnek ki, végül a növény elhal.

Az uniós tagállamoknak a jövőben kötelessége jelenteni, ha valamelyik régióban felüti fejét a betegség, adatokat kell gyűjteniük és el kell határolniuk környezetétől az érintett területet. Az EU-szakértők abban is megegyeztek, hogy a magas fertőzési kockázat miatt betiltják a kávénövények importját Hondurasból és Costa Ricából. Puglia tartományból 2013 októberében jelentették az első fertőzéseket, ott mandula- és leanderültetvényeken is megtalálták a baktériumot. Az akkor hozott növénybiztonsági intézkedésekkel megtiltották, hogy a fertőzött területről a kórra érzékeny fajok szaporítóanyagát máshová szállítsák.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) februárban készített jelentése szerint az olajfaültetvények "gyors pusztulását" okozó Xylella fastidiosa baktérium sokféle terményt támadhat meg Európában: nemcsak a citrusféléket, a szőlőt és a csonthéjasokat, hanem számos fafélét, a tölgyet és a platánt, valamint dísznövényeket, köztük a leandert is – állt a jelentésben.

Az Észak- és Dél-Amerikában kitört járványok feltárták, milyen súlyos gondokat okozhat a kártevő. Brazíliában a baktérium a citrusokat támadta meg: néhány egyeden kezdődött, és alig öt év alatt kétmillió fát fertőzött meg. 
 

1 millió olasz olajfát vágnak ki 

A brüsszeli döntéshozók mostanra váltak véglegesen elkötelezettekké arra, hogy elrendeljék a kb. 1 millió baktériummal fertőzött olajfa kivágását Dél-Olaszországban. A zöldek szerint van más megoldás is, de akkor nem kapnának a gazdák kárpótlást- írtuk márciusban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás