A rovat kizárólagos támogatója

Újabb kameracsapda felvételek érkeztek az Aggteleki Nemzeti Park területéről. Egy határozott fellépésű vaddisznó okozott meglepetést azoknak a fiatal farkasoknak, amelyek életét – a WWF Magyarország által adományozott kameracsapdák segítségével – a park igazgatósága a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri.

Megérkeztek a WWF Magyarország által adományozott kameracsapdák legújabb felvételei, amelyek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben zajló erdei nagyragadozókkal kapcsolatos kutatásokat segítik.  

Az első felvételen azok az idén született farkaskölykök tűnnek fel, amelyek játékos hétköznapjairól augusztusban, nappali felvételeket közölt a WWF. A két nézőpontból is rögzített éjszakai jelenetben, egy határozott fellépésű vaddisznó megijeszti a fiatal farkasokat, amelyek szétrebbennek, majd kíváncsian ismét közelebb merészkednek az állathoz.
 

A második felvétel, ugyanezen a területen, alig háromnegyed-órával később készült egy itt áthaladó vaddisznókondáról. Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa elmondta: „a fiatal farkasok fokozatosan tanulják az önálló életet a vadonban, miközben nagyrészt még mindig azon a néhány hektárnyi területen belül tartózkodnak, ahol a felnőttek. Viszont már nem feltétlenül igénylik a folyamatos együttlétet, gyakrabban kalandoznak és alszanak egyedül.”

 A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága évek óta együtt dolgozik a hazánkban előforduló nagyragadozók és élőhelyeik védelmén. „A kutatómunkát segítő kameracsapdák nem csak az erdei életközösség megfigyelését teszik lehetővé. A velünk élő állatfajok – így a farkasok – védelmét is segíthetik, ha a képkockákkal sikerül a társadalom rokonszenvét melléjük állítani.

A farkas 1993 óta védett állat Magyarországon, mégis a mai napig megesnek az illegális elejtések. Minden érintett – helyben élők, erdészek, vadászok, természetjárók – segítségére szükség van ahhoz, hogy az egészséges erdei életközösség minden tagjának jusson hely a hazai erdőkben” – foglalta össze Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek