A rovat kizárólagos támogatója

Csatát nyert Mészáros Lőrinc érdekköreivel szemben Áder János. Bizakodásra még sincs ok, mert a felcsúti milliárdos teljes vértezetben készül arra, hogy kiaknázza a kormány klímavédelmi intézkedéseiben rejlő lehetőségeket.

Ha egy pávatyúk zavarba jönne a násztánctól, nagyjából úgy lehetne elképzelni a reakcióját, mint amikor Áder János szembesül az Orbán-kormány környezetvédelmi döntéseivel: szemérmesen félrenéz. Ehhez képest, az ágazati szereplők legnagyobb meglepetésére, a köztársasági elnöknek sikerült blokkolnia az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervét, amelyet a gyanú szerint Mészáros Lőrinc üzletére szabtak. A szaktárca által preferált megoldás ugyanis a jelenlegi szereplők nyakába varrta volna az italospalackokra kiszabott betétdíjak újbóli bevezetésének mintegy 50 milliárd forintos költségét, hogy azután az állam koncesszióként ossza ki az újrahasznosítás profittal kecsegtető lehetőségét a számára szimpatikus vállalkozóknak.

A kiszivárgott információk szerint az államfő által létrehozott Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szervezésében egyeztetések zajlanak egyebek között az italkereskedelemben használt csomagolóanyagok újrahasznosításáról. Ezekre a megbeszélésekre éppúgy hivatalosak az ásványvíz- vagy sörgyártók, mint például az áruházláncok szakmai szervezeteinek képviselői, akik, miután szembesültek a tervekkel, egyöntetűen ellenezték azokat. És láss csodát: a minisztérium – egyelőre – visszakozott.

Csakhogy eközben Felcsúton és az onnan alig húsz kilométerre fekvő Herceghalmon sem tétlenkedtek. Először is egy üdítő- és ásványvízgyártó vállalatot alapítottak a talányos Aqua Lorenzo néven, és noha egyesek ebből talán valamilyen Lőrincre asszociálnának, a kft tulajdonosa Halmi Tamás. Igaz, az Aqua Lorenzónak ugyanaz a székhelye, mint Mészáros Lőrinc befektetési cégcsoportjának, a Talentis Groupnak, Halmi pedig a Mészáros-cégek egyik vezető menedzsere, az Aqua Lorenzo vezetőiformálisan mégsem a milliárdos képviseletében kopognak be, ha éppen egy felszámolás alatt lévő cég védjegyét akarják megszerezni. Márpedig a hazai ásványvízgyártók körében van egy magyar vállalat, az Aquarius-Aqua, amelynek a Queen üdítőkhöz kötődő védjegyei, különösen pedig a vizet szolgáltató kútjai értéket képviselnek.
Szabó Yvette teljes cikke a HVG.hu-n >>>  

Nyitókép: Áder János a nemzeti főhorgász ponttyal. Koszticsák Szilárd MTI/MTVA

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás