A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: foter.ro

Hétfő éjjel átszakadt egy kanadai arany- és rézbánya zagytározójának gátja. Ötmillió köbméter mérgező víz és iszap zúdult a környékre, folyóvizekbe és tavakba.

A kanadai környezeti katasztrófára Mihai Goţiu kolozsvári újságíró, a Verespatakon tervezett aranykitermelést ellenző mozgalom egyik vezéralakja hívta fel a figyelmet.

A gátszakadás keddre virradóra történt a Kanada nyugati részén, Brit Kolumbiában működő Mount Polley bánya ülepítőtaván. A Global News kanadai hírportál szerint az Imperial Metals bányatársaság által működtetett külszíni arany- és rézkitermelés zagytározójából kétezer olimpiai méretű úszómedencényi, arzén-, higany-, kén- és cianidtartalmú víz és iszap ömlött ki.

Mihai Goţiu arra figyelmeztet, hogy a Verespatakra tervezett bánya zagytározója jóval nagyobb lenne, és a gát is magasabb lenne, mint a Mount Polley-i bánya esetében, a nagyobb nyomás miatt pedig a katasztrófa veszélye is nagyobb lenne. Ráadásul míg a kanadai katasztrófa „csak” 300 háztartást érintett, a tervezett verespataki gát térségében mintegy 20 ezer ember él.
 

 

Kanadában történt környezeti katasztrófa: 5 millió m3 mérgező víz és zagy zúdult ki az arany- és rézbánya tározójából.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás