A rovat kizárólagos támogatója

Az utóbbi évtizedben több mint 1700 környezetvédő aktivista halt meg világszerte, s nagy részük olyan őslakos volt, aki csak annyit szeretett volna elérni, hogy lakóhelyét ne változtassák az ipart kiszolgáló ültetvénnyé vagy éppen új fővárossá.

Utóbbi éppen Indonéziában történik, ahol a főváros, Dzsakarta riasztó mértékben – átlagosan évente húsz centiméterrel – süllyed, s így már a 10 millió lakosú település negyven százaléka van a tengerszint alatt. Az új fővárost Borneo szigetén építenék fel, a helyi környezetvédők szerint úgy, hogy tönkre teszik az élővilágot. Borneón egyébként már régóta dúl a harc a befektetők és a helyiek között: egy helyi környezetvédő a rendőrségi fogdában halt meg, miután egy olyan területre ment be, amit állítása szerint egy pálmaolajat termelő vállalat vett el tőle törvénytelen eszközökkel.

A halálos erőszak forró pontjai

A latin-amerikai őslakos közösségek régóta küzdenek földjeik jogaiért. A régiót évek óta folyamatosan a környezet- és földvédők számára leghalálosabbnak tartják. A természeti erőforrásokban gazdag és a világ legnagyobb esőerdejének – az Amazonasnak – otthont adó latin-amerikai országai az elmúlt évtizedben dokumentált összes bennszülött védőgyilkosság közel 80%-át jegyezték fel.

A környezet és a bennszülött közösségek védelme ebben az évben a régióban kiemelt jelentőségűvé vált, mivel Kolumbiában és Brazíliában a jelöltek megküzdöttek vele az elnökválasztási kampányokban. Ebben a két országban volt a legmagasabb az ilyen halálozások száma.
Kolumbia a legveszélyesebb ország az őslakosok védelmezői számára, az elmúlt évtizedben 135 gyilkosságot jelentettek.

A legtöbb környezetvédő Latin-Amerikában hal meg, ahol a helyi sajtó nem foglalkozik sokat az ültetvények telepítése ellen tiltakozó őslakosokat kegyetlenül legyilkoló „üzletemberekkel”. A világ lakosságának csupán öt százalékát teszik ki az őslakosok, a környezet védelméért életüket adóknak viszont 41 százaléka kerül ki ebből a csoportból.

A szakértők szerint a helyzet csak romlani fog: ahogy fogy az elfoglalható területek nagysága, úgy válik élesebbé a földjüket védők és a befektetők harca. A bányanyitások is súlyos összetűzésekhez vezetnek, a statisztikák szerint a gyilkosságok közel ötöde hozható összefüggésbe a föld alatt rejtőzködő ásványi kincsek kitermelésével. Az is egyértelműnek tűnik, hogy 1700-nál jóval több ember veszti életét környezete és élőhelye védelme miatt, ám a gyilkosságok nagy része rejtve marad.

A környezetvédelem bátor, ám jórészt ismeretlen hőseinek történeteiről itt olvashatók részletek >>>

Nyitókép: Egyiptom COP27  Lula Silva brazil elnök amazonasi őslakosokkal

Kapcsolódó anyagok:

Amazónia természetvédői elleni harcban most tisztviselőt gyilkoltak

Meggyilkolták az erdővédelmi hatóság emberét Brazíliában

Tavaly 220-nál is több környezetvédőt öltek meg

2018 ban világszerte 164 környezetvédőt gyilkoltak meg

Minimum 200 zöld aktivista halt meg tavaly

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek