A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Hó nélkül nem tudott elrajtolni a világ leghíresebb kutyaszános versenye, szereztek hát máshonnan. Kamionokkal szállítottak havat Alaszkába.

Kamionokkal szállítottak a havat az alaszkai Anchorage-ba, hogy tegnap elrajtolhasson a világ legkeményebb kutyaszánversenye, a 47. alkalommal megrendezett Iditarod – írta a BBC.

Az Alaszkát átszelő 1600 kilométeres vágtára az Anchorage közelében fekvő Willow-ból rajtolt tegnap 14 hajtó és falkája, útjuk két hegyvonulaton, a befagyott Yukon-folyón és a Bering-tenger parti jegén át vezet Nome-ba, Alaszka nyugati partjára. A városban idén nem volt elég a hó, ezért teherautókkal kellett oda szállítani.  A verseny a hajtók és az állatok számára is kemény kihívás. Az MTI híre szerint az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt kelt át az alaszkai vadonon. A sérült vagy legyengült állatok az útvonal meghatározott pontjain kiszállhatnak, ott ellátják, majd repülővel Nome-ba, a beérkező gazdáikhoz viszik őket.

 

A versenyt idén 47. alkalommal rendezik meg, eddigi története során (a PETA állatvédő szervezet adatai szerint) több mint 150 kutya pusztult bele a hajtásba – közülük egy tavaly, öt pedig tavalyelőtt. Az állatvédők idén is transzparensekkel tiltakoztak a kíméletlen verseny miatt. A kutyákat 1994 óta vizsgálják, hogy adtak-e nekik tiltott szereket, valamennyi résztvevő kutyáját szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt tesztelik, és az első húsz helyen végzettet a célba érés után.

A versenyt tavaly a norvég Joar Leifseth Ulsom nyerte, aki 9 nap és 12 óra alatt tette meg az utat, a nyereménye 50 ezer dollár (14 millió forint) volt. Hét év után ő volt az első győztes, aki nem az amerikai Seavey családból származott. 2012 és 2017 között az apa, Mitch Seavey vagy a fia, Dallas nyerte a trófeát.

Iditarod kutyaszán versenyIditarod kutyaszán verseny

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyerekeit. A verseny főszereplői a szibériai huskyk, melyek a munkakutyák (szánhúzás, teherhordás, vadászat) közé tartoznak, közepes méretűek, és Kelet-Szibériából származnak. Onnan elterjedtek el Alaszkában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás