A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az építőipari beruházások nagy faanyagigényűek, és pl. a fa zsaluzat legtöbbször csak egyszer használható. A MEVA találmánya a számtalanszor felhasználható műanyag zsalutábla. Mennyire zöld ez a módszer?  Miért, hogyan éri meg akár a családi házak esetében is a csak elsőre drágább műanyag használata? Megvegyük, vagy béreljük?

Az EU- ban a világ erdeinek csak mindössze 5%- a található nagyjából 158 millió hektáron. Magyarország 22%- a erdős terület, ezzel EU- s viszonylatban az utolsók között a 23. helyen állunk. Az utóbbi évek erdőgazdasági törekvései ugyan célul tűzték ki az erdőterületek növelését, de ez időigényes folyamat.

Nem is gondolnánk, hogy egy- egy építőipari beruházás milyen jelentős faanyagigénnyel járhat. A fából készült zsaluzat például a legtöbb esetben többször már nem használható fel, kárba vész. Napjainkban, amikor a fa drága, és erdőterületekben sem bővelkedünk, minden olyan megoldást támogatni kell, ami az ipari célú fakitermelést visszaszorítja. Az építőipari cégek már rég óta innovációik fókuszába helyezték a környezetbarát, fenntartható technológiák fejlesztését. Így pl. a zsalukat gyártó MEVA választékában is már 20 éve elérhetők a számtalanszor felhasználható, újrahasznosítható zsalutáblák, amelyek az építkezések fafelhasználásának visszaszorításában oroszlánszerepet játszanak.

A 100%-ban famentes, gyakorlatilag örök életű zsalutáblák használata nagymértékben hozzájárul az ipari célú fakitermelés visszaszorításához, és kivitelezői szempontból is jelentős előnyöket hordoz. A könnyen alakítható, formálható anyag ugyanis bármilyen egyedi, bonyolult térbeli szerkezet, íves forma kivitelezéséhez jól használható, legyen szó kisebb volumenű gyors építkezésről, vagy akár hatalmas beruházásokról. Ily módon bárki hozzájárulhat kisebb- nagyobb mertékben az erdőkért folytatott harchoz. A Meva a műanyag zsaluhéj feltalálója és bevezetése óta egyedüli, piacvezető forgalmazója. A cég szakemberei azt is büszkén vallják, hogy a műanyag zsaluhéj több mint 20 éves pályafutása alatt, az érvényes 7 év garanciális idő alatt senki nem élt a reklamáció lehetőségével.

Zöld technológiás beruházások

Hazánkban már számos nagy beruházás esetében ismerték fel, és alkalmazták az innovatív famentes zsalutechnológia előnyeit a tudatos beruházók, kivitelezők. Ilyen például a budapesti Duna Pearl lakópark, a soproni Csík Ferenc uszoda vagy a pécsi vásárcsarnok. Természetesen nem csak ilyen hatalmas projektek, de akár egy családi ház, társasház, vagy csak egy medence, tehát gyakorlatilag bármi megépíthető az örökéletű műanyag zsaluhéj segítségével. Mindez csupán a kivitelezőn múlik: alkalmazza-e a gyakorlatilag bárki számára ma már hozzáférhető műanyag zsalutechnológiát.

De mennyire zöld ez a módszer?  Családi ház, vagy /és nagyberuházás?
Miért, hogyan éri meg ezeket használni?
Ha egyszer valamikor tönkremennek, mi lesz velük?
És még egy sor kérdés, amikre szakszerű választ Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója adott Sarkadi Péter szerkesztőnek.

A famentes zsaluzás kulisszatitkai.

Aki most kezd családi ház építkezésbe – miért válassza a Meva valamelyik rendszerét? Pl. a VarioMax- ot, – amivel a cég szlogeje szerint  – a zsaluzás gyerekjáték!

Bérelhető a rendszer?
Hányszor felhasználható?

Botta D. Mihály MEVA. kép: Sarkadi Péter greenfo


Az Új regionális szolgáltatási központ 3 milliárd forintos beruházása előkészítése már végső fázisába ért. A Dunakeszin 2023-ra tervezett, 25 000 négyzetméteres telephely fejlesztésnek köszönhetően nem csak a hazai, de a környező országokból érkező bérleti zsalupark eszközeinek felújítását, és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is rugalmasan ki tudja elégíteni. A 3 200 négyzetméteres, irodákat és karbantartó üzemet magába foglaló csarnokot a 20 000 négyzetméteres tárolóterület szolgálja majd ki – az egészet napelemfarm fedi.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás