Hirdetés

A Telex történetében először egy egész estés film bemutatójára készülnek. Az Amiről a fák suttognak című természetfilm többek között a Bükkben, egy erdőrezervátumban készült, ugyanis bármilyen hihetetlen, de ma Magyarországon még létezik olyan erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik.  Április 3-án, szombaton 10 órakor premier a Telexen.

A film címe ismerős lehet azoknak, akik január elején nézték a közmédia M5 csatornáját, ugyanis ott mutatták be az Amiről a fák suttognak 50 perces tévéfilmváltozatát. Azóta elkészült a film 78 perces rendezői változata, de a mozik zárva tartása miatt egyelőre nem kerülhet forgalomba. A filmet gyártó Filmdzsungel Stúdió úgy döntött, nem várja meg a koronavírus-járvány végét, hanem a természet- és környezetvédelem iránt elkötelezett Telexen ingyen elérhetővé teszi azt mindenki számára.

A lélegzetellátó felvételekkel és Für Anikó meditatív hangulatú narrációjával készített természetfilmet a Mátra, a Vértes, a Pilis fokozottan védett területein és a Bükkben, egy körbezárt erdőrezervátumban forgatták, ahová ember be nem teheti a lábát. A film készítőinek szigorú szabályokat kellett betartaniuk a 2019 tavaszától másfél éven át tartó forgatáson. Minden lépésüket természetvédelmi őr felügyelte, nehogy letiporjanak akár csak egyetlen gombát vagy virágot is. Az sem véletlen, hogy a filmben nem hangzik el az erdőrezervátum pontos helye, Takács Rita rendező elmondása szerint így szeretnék megakadályozni, hogy az erdő háborítatlanságát bárki is megzavarja.

És hogy kik élnek ebben a titokzatos erdőben?

Levegőben köröző ölyvek, szemüket a sötétben villogtató baglyok, más madaraknak is odút készítő harkályok, lassú léptű szarvasok, tudtukon kívül facsemetéket ültető szajkók, vaddisznók népes családjukkal. De élnek itt apróbb lények is, akikhez az operatőröknek (Tisza Balázs, Vidos Erik, Tóth Zsolt Marcell) a földre kellett kuporodniuk, hogy láthatóvá váljanak: timelapse technikával felvett, földből kibújó hóvirágok, erdei gombák százai, szuperközeliben makkot rágcsáló erdei egerek, az éjszakai erdőt apró lámpásokként megvilágító szentjánosbogarak, pocsolyákban úszkáló gőték és esőcseppeket cipelő katicák. Na meg számtalan, szabad szemmel láthatatlan organizmus, köztük a makrofelvételeken bemutatott mikorrhiza gombák, amik szövetségben élnek az erdő összes fájával, egyetlen élő szervezetté alakítva az egészet.

Velük is megismerkedhetnek április 3-án, szombaton 10 órakor az Amiről a fák suttognak filmbemutatóján a Telexen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás