A rovat kizárólagos támogatója

Két év várakozás után, ősszel lehet népszavazás a tatai Öreg-tóhoz tervezett óriáshotelről. Mit is kell tudni a hivatalos folyamatról, mi történt eddig és mi várható most?Kedves Tóvédők, Barátaink, Tataiak és Tatát szerető Polgárok!  Szalay Ildikó a STOP Avalon! oldalán összegyűjtötte, hogy mit is kell tudni a hivatalos folyamatról, mi történt eddig és mi várható most?

2020. május-június: kidolgoztuk a népszavazási kérdéseket.
2020. jún. 21.: A kérdéseket benyújtottam a helyi választási bizottsághoz hitelesítésre: a helyi választási bizottságnak 30 napja volt dönteni róla. A HVI minden benyújtott kérdést visszautasításra javasolt, a HVB azonban 2 kérdésünket elfogadott, egyet elutasított.
– A helyi választási bizottság döntésének nyilvánosságra hozatala az önkormányzat hivatalos oldalán.
– Jogorvoslati határidő: a határozat közzététele után 15 napon belül, ezzel élt is Tata város Polgármestere, és megtámadta a HVB által elfogadott kérdéseinket, az akkor még a HVB által elutasított kérdésünket pedig az akkor nekünk segítő jogász támadta meg a Törvényszéken. A Törvényszék Polgármester beadványát elutasította, a jogászunk beadványát jóváhagyta. (Így tudtunk elindulni a 3 kérdéssel!)
2020. okt.: Hitelesítés, aláírásgyűjtő ív mintapéldányának záradékolása (5 napon belül a jogorvoslati határidő letelte után)
2020. okt. 14: Megkezdődött az aláírásgyűjtés
2020. nov. 6: A Kormány a pandémiára hivatkozva felfüggesztette az aláírásgyűjtési folyamatot, majd Tata város Jegyzője kötelezett engem az összegyűjtött aláírások megsemmisítésére (Az aláírások megsemmisítését önhatalmúlag megtagadtam.)
2020. nov. 9.: Megszületik a “Lex Tata” néven elhíresült kormányrendelet, miszerint az aláírásokat nem kell megsemmisítenem, az aláírásgyűjtést azonban majd csak a veszélyhelyzet lejárta után folytathatjuk.
2020. nov.-2022. február: számtalan kérvényt írok és nyújtok be a hivatalos szervekhez, döntéshozókhoz, államtitkárhoz, miniszterekhez és a körzet ogy. képviselőjéhez a népszavazási kezdeményezés folytathatóságának ügyében, ezekre azonban nem kapok válaszokat.
2022. március 11.: A kormány elrendeli 2022. ápr.10-től az aláírásgyűjtés folytathatóságát.
2022. március-április 09. Számtalan szakemberrel, köztük jogászokkal veszem fel a kapcsolatot, és kérem tanácsaikat az aláírásgyűjtés folytatásáról. (Rengeteget segítettek, érveltek, indokoltak, de a végső döntést rám bízták.)
2022. április 10. A végső döntést (néhány álmatlan éjszaka után) meghoztam.
2022. ápr. 11. (Húsvét vasárnap) : Számolva a kockázattal, átveszem az új gyűjtőíveket, majd ugyanazzal a lendülettel le is adom, és felkérem a HVI-t, hogy folytassák le a már aláírt gyűjtőíveken szereplő aláírások hitelesítését.
2022. ápr. 12: A HVI megkezdi az aláírások ellenőrzését. (Erre az aláírásgyűjtő ívek benyújtásától -ápr.10.- számítva 45 napjuk van törvényileg)
2022. ápr. 27. A HVB kihirdeti soron következő ülését, aminek témája a népszavazási kérdések hitelesítése.

2022. ápr. 28.: A tatai illetőségű TETT Egyesület és a Stop Avalon Tata együttműködési megállapodást ír alá a népszavazás sikerének érdekében, a továbbiakban a TETT Egyesület segíti munkánkat.
2022. ápr. 29. 13.00 órakor a HVB megtartja ülését, és megállapítja, hogy az aláírások hitelesítése megtörtént, az aláírások száma alapján ki kell írni a helyi népszavazást, tehát az eredmény számunkra megnyugtató, és éppen az, amit vártunk. (Az ülésről a videóanyag a következő posztban lesz elérhető!)
2022. máj. 04-ig: Jogorvoslat benyújtása az ellenőrzés eredménye ellen. (Én értelemszerűen nem élek jogorvoslati jogommal.)
2022. máj. 12-ig: Amennyiben senki nem él jogorvoslati jogával, ekkor Polgármester tájékoztatása. (Az aláírások ellenőrzésének eredményéről szóló határozat jogerőre emelkedése után 8 napon belül)
Polgármester bejelenti az eredményt: a következő képviselő-testületi ülésen -ez várhatóan 2022. máj. 25.-én lesz megtartva.
Népszavazás elrendelése: a képviselő-testület a polgármester bejelentését követő 30 napon belül (de akár azonnal, május 25-én!) hozhat döntést erről.
Fentiek és jelenlegi információim alapján most úgy gondolom, hogy a népszavazás legkorábbi időpontja 2022. július elejétől egészen a legkésőbbi időpontig 2022. október elejéig bármikor lehetséges.


Kapcsolódó átlátszó cikk:  Két év várakozás után, ősszel lehet népszavazás a tatai Öreg-tóhoz tervezett óriáshotelről


Kapcsolódó podcastunk:  Nagy tavak, nagy kihívások. Mit tehetnek a zöld civilek a NER természetpusztításai ellen? 
Podcastunk kerekasztal beszélgetés hazánk egyik legégetőbb elsősorban természetvédelmi problémájáról: az Orbán rezsim NER befektető barátok/oligarchák csillapíthatatlan beruházási étvágyáról, a nagy tavainkat (és egyéb vízpartjainkat) tönkretevő építkezésekről, ill. az ezzel szembeni civil ellenállásról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás