A rovat kizárólagos támogatója

Az ETF fogalmával, illetve hasznosságával feltétlenül érdemes tisztában lennünk akkor, ha a rendelkezésre álló tőkénk befektetése kapcsán keresünk ideális megoldást. Főként azért is, mert a napon belüli ügyletek kapcsán kifejezetten népszerű opciónak számít a befektetők körében.

Ennek megfelelően némi tájékozottsággal és utánajárással mi magunk is olyan helyzetbe tudunk kerülni, hogy eredményesen ki tudjuk használni az ETF által kínált előnyöket. Jelen cikkünk egyik fontos célja pontosan az, hogy ezt a fajta tájékozottságot némileg elősegítse.

Remélhetőleg a cikk elolvasását követően az olvasó számára ismertté válik egy olyan megoldás, amely extra profitot eredményezhet számára a befektetéseihez.

Egész pontosan mi is az ETF?

Az ETF egy mozaikszó, méghozzá az angol nyelvből származik. Az Exchange Traded Funds összetétel kezdőbetűinek a rövidítéséből ered, szabad fordításban nagyjából azt jelentené, hogy „Tőzsdén Forgalmazott Alapok”.

Amennyiben jellege alapján vizsgáljuk az ETF-et, akkor főként a részvényekre hasonlít. Elvégre a részvényekkel is a tőzsdén kereskednek, az árfolyamuk pedig a tőzsdei nyitvatartás ideje alatt egyfolytában változhat.

Úgy is tekinthetünk az ETF-re, mint egy nyíltvégű befektetési alapra, amely egy vagy akár több instrumentum árfolyamát követi le. A fogalmi meghatározás mellett természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen módon válhat a hasznunkra.

Milyen módon lehetséges hasznát venni az ETF-nek?

Amennyiben a részvényekhez viszonyítjuk, akkor az ETF általában magasabb likviditással rendelkezik. Főként ezzel hozható összefüggésbe, hogy a befektetők is nagyon szívesen választják megoldásként a napon belüli ügyletekhez.

Ha egyfajta csoportosítást szeretnénk eszközölni, akkor a tőkeáttételes ETF-ek mellett a short ETF-eket tudnánk elkülöníteni. Utóbbi kapcsán azt a sajátosságot érdemes kiemelni, hogy őket használva a lekövetett termék árfolyamesésénél teszünk szert nyereségre. Úgyis fogalmazhatunk tehát, hogy az árcsökkenésre kereskedünk.

Milyen költségekkel és díjakkal érdemes kalkulálni ETF esetén?

Természetesen az ETF kapcsán mindenképp fontos tisztában lennünk az esetleges díjakkal, illetve költségekkel is. A Random Capital ügyfeleként a következő kondíciókkal tudunk kalkulálni.

Az ETF ügyletek teljesítésének díja napon belüli zárás esetén 0,15%-kal egyenlő. A minimális összege 6,5 euróban került meghatározásra.

Napon túli zárás esetén a teljesítés díja szintén minimum 6,5 euro, a százalékos értéke pedig egész pontosan 0,25%.

Amennyiben részletesebb információkra is kíváncsiak vagyunk az ETF-fel kapcsolatos díjakat és költségeket illetően, akkor feltétlenül érdemes megtekinteni a társaság honlapján megtalálható kondíciós listát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás