A rovat kizárólagos támogatója
Foto: MTI Bruzák Noémi

A Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára szerint a jelenlegi földpályázati rendszer nem kedvez a helyieknek. Ángyán József fideszes képviselő a tegnapi mezőcsáti gazdafórum előtt azt mondta: a mostani rendszert módosítani kell, mert nem a családokat erősíti, hanem a spekuláns tőkét. A nemzeti vidékstratégiáért tüntettek civilek a Kossuth téren.

A nol.hu tudósítójának Ángyán József azt közölte: a gazdafórum előtt Egerben járt, a Bükki Nemzeti Park igazgatóságán, hogy a parlament mezőgazdasági bizottságának tagjaként betekintsen a természetvédelmi oltalom alatt álló, s az elmúlt hetekben sokat emlegetett mezőségi földekkel kapcsolatos pályázatokba, s azok értékelésébe, ehhez ugyanis országgyűlési képviselőként joga van.

– Mélyfúrást végeztem, s döbbenetes eredményre jutottam – mondta Ángyán. Szavai szerint a csaknem háromszáz pontos bírálati rendszerben száz körüli pontot „ért” a gazdálkodási terv kidolgozása, ami definiálhatatlan. A pályázatok elolvasásakor a volt államtitkár sokszor úgy érezte: olyanok írták a mondatokat, akiknek semmi közük nincs a földhöz. Talált két, gyakorlatilag szóról szóra megegyező gazdálkodási tervezetet, s igencsak meglepődött, amikor kiderült: a két konkurens pályázó közül ugyanarra a szövegre az egyik pályázó tíz, a másik viszont hatvan pontot kapott.
– Ez a szubjektív értékelési szempont eldöntötte, hogy ki nyeri a pályázatot. Nem ezt ígértük az embereknek, mielőtt megválasztottak bennünket. Mi azt mondtuk, hogy a helyben élő, ott gazdálkodó családoknak juttatunk majd az állami földterületekből, s nem az a cél, hogy tízezer hektárnyi birtokok jussanak nagytőkésekhez, vagy az őket képviselő strómanokhoz. Ez elfogadhatatlan – mondta Ángyán. Majd így folytatta: a Biblia azt írja, figyelmeztesd először a barátodat – vagy a hozzád tartozó szűk kört –, hogy rossz útra tévedt. Ha ennek nincs foganatja, állj nyilvánosság elé, s ott mondd el, nagy a baj. Én ezt teszem.

Ángyán József szerint a visszavont földpályázati rendszer a helyi gazdálkodókat, családokat, közösségeket akarta helyzetbe hozni. Hozzátette, hogy a jelenlegi pályázati rendszert módosítani kell, mert nem föltétlenül a helyben lakó gazdákhoz jut a föld, nem a családokat erősíti, hanem a spekuláns tőkét. A korábban alkalmazott rendszer sokkal inkább megfelelt a meghirdetett elvnek, vagyis a helyi gazdálkodó családok helyzetbe hozásának. Lényegében ez a kormány stratégiája, ez a kormány programja – mondta a volt államtitkár.
Emlékeztetett arra, hogy Fejér megyében "nem mintát vett", hanem valamennyi pályázatot átnézte. Az eredmény "eléggé világos képet rajzol fel" arról, hogy a helyben lakó gazdálkodó családoknak, a fiataloknak, illetve a gazdálkodás mellett gyermekeket vállaló fiatal pároknak esélyt sem ad a rendszer a földhöz jutáshoz. Ángyán József azt mondta, hogy most a borsodi Mezőség adatait dolgozza fel, és ezeket is közzéteszi.
A politikus közölte: lelkiismereti okokból is fontosnak tartotta, hogy aggályait először a saját politikai oldalával ossza meg, így azokat minden vezető megismerte. Ángyán József elmondta: továbbra is kormánypárti képviselő marad, mert "nem szétverni szeretném a saját szekeremet, hanem azt, hogy a szekér álljon újra abba az irányba, amelyen elindult, mert az a jó irány".

A nemzeti vidékstratégiáért tüntettek civilek a Kossuth téren

A nemzeti vidékstratégia megvalósulásáért és Ángyán József volt államtitkár melletti szolidaritásból tüntetett mintegy ötven ember az Élőlánc Magyarországért és a Váralja Szövetség szervezésben tegnap a Parlament előtt.  A két szervezet vezetői arról beszéltek, hogy meg kell védeni a magyar földet, az nem kerülhet „külföldi oligarchák” kezébe. A szónokok szerint Ángyán József éppen ezt próbálta megakadályozni, ezért rágalomhadjárat indult ellene. A tüntetők bírálták az MTI-t, mert átvette egy blog állításait a volt államtitkárról.

A tüntetés után a vidékfejlesztési minisztérium közleményben tudatta, hogy a földhaszonbérleti pályázatok bírálati szempontrendszerét még Ángyán József véglegesítette. "Minden pályázati elbírálás jogszerűen történt, egyetlen esetben nem talált szabálytalanságot az ellenzéki képviselők közül senki az NFA eljárásainak, szerződéskötéseinek vizsgálatakor. A pályázatokon (…) közepes vállalkozások, állattartó családi gazdálkodások nyertek" – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó anyagok:

Tiltakozik az Élőlánc a rágalomhadjárat ellen

Narancszöld oligarchák

Zárójelentés a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet új honfoglalásáról

Ángyán szerint elveszítjük a vidéket

A tű csorba hegye, avagy Cipolla földje?!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek