A rovat kizárólagos támogatója

A kanadai gleccserek olvadása feltartóztathatatlannak tűnik, és a bennük lévő jégtömeg egyötöde válhat vízzé a század végére, 3,5 centiméterrel megemelve az óceánok és tengerek szintjét.

A világ legnagyobb jégtakarói a Déli-sarkvidéken és Grönlandon találhatók, utánuk azonban a jégtömeg méretét tekintve a kanadai gleccserek következnek. Érthető módon eddig a fő figyelem az előbbi kettőre irányult, ezért akartuk megmutatni, hogy a kanadai gleccsereket is számításba kell venni – közölte Michiel van den Broeke, az Utrechti Egyetem kutatója.

A Geophysical Research Letters című szakmagazinban megjelent tanulmányban holland és amerikai szakértők működtek közre. Elemzésük szerint a kanadai jégtömeg zsugorodása visszafordíthatatlannak tűnik, és az olvadás eredményeként egyötödére csökkenhet a század végére. A tudósok a globális hőmérséklet 3 Celsius-fokos emelkedésére alapozták kalkulációjukat, és figyelembe vették azt is, hogy a század végéig az Északi-sarkvidéken gyorsabb és magasabb mértékű – akár 8 Celsius-fokot is elérő – lesz a felmelegedés, következésképpen az olvadás is.

A holland szakértők egyike, Jan Lenaerts hangsúlyozta, hogy azért is ítélik megállíthatatlannak a kanadai gleccserek pusztulását, mert az elolvadt jég helyén előbukkanó tundra sötét talaja még inkább magába szívja a napfény hőjét, ami aztán fokozott ütemben felgyorsítja a folyamatot.

Kapcsolódó anyagok:

A legnagyobb és leggyorsabb klímaváltozás az elmúlt évszázadban ment végbe

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás