A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Mától tilos a dohányzás a kínai főváros nyilvános beltéri helyein, éttermekben, hivatalokban, tömegközlekedési eszközökön és néhány külső közterületen is. Június elsejével életbe lépett Kína eddig legszigorúbb dohányzásellenes rendelkezése. Kína a világ legnagyobb dohánytermelője és fogyasztója.

A szabályszegőket 200 jüanra (9 ezer forint) bírságolhatják, az éttermek pedig akár 10 ezer jüan (453 ezer forint) büntetést is fizethetnek, ha nem tartják és tartatják be az új előírásokat. A szabálysértést háromszor elkövetők neve a kormányzat online szégyenfalára is felkerül. A pekingi törvényhozás rendelete az óvodák, iskolák, gyermekjóléti intézmények, női klinikák és gyermekkórházak, fitnesz- és más sportlétesítmények, valamint a védett műemlékek környékén sem engedélyezi a füstölést.

A tanárok nem gyújthatnak rá általános és középiskolás diákjaik előtt, az oktatási intézményeknek kötelességük lesz a felvilágosítás, a dohányzókat pedig segíteniük kell a leszokásban. Kiskorúak nem vásárolhatnak dohányterméket automatákból és az interneten sem. Óvodák és általános iskolák százméteres körzetében nem árulhatnak dohánytermékeket.  A törvényhozók felhatalmazták a különböző kormányzati szervek, közintézmények és társadalmi szervezetek jogi képviselőit és kijelölt személyeit, hogy ellenőrizzék a szabály betartását munkahelyükön. Mindazonáltal a végrehajtásért egyetemlegesen a nyilvános helyek menedzsereit és üzemeltetőit teszik felelőssé.

A dohányreklámokat, valamint a szponzorációt is kitiltják az említett helyekről, továbbá a médiából, a filmekből, a könyvekből és az internetről is.  Pekingben városszerte hatalmas piros molinókon figyelmeztettek már előre a rendelet életbelépésének közeledtére, illetve annak lényegére. Az olimpia idejéből ismert Madárfészek stadionon is a dohányzás tilalmára figyelmeztető több egyezményes jel virított. A városvezetés forródrótot nyitott, amelyen az állampolgárok bejelentést tehetnek a szabályszegőkkel szemben. 

 

A woman smokes a cigarette in a bar on  in Beijing, something that will be against the law on Monday.FRED DUFOUR/AFP/GETTY IMAGES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kína a világ legnagyobb dohánytermelője és fogyasztója is egyben.

Több mint 300 millió kínai cigarettázik és körülbelül 740 millió számít passzív dohányosnak. Az országban évente körülbelül 1,3 millió ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben. Pekingben az aktív dohányosok száma meghaladja a 400 ezret.

Szakértők úgy vélik, a korábbi kudarcos kísérletek tapasztalataiból kiindulva, a kulcs Pekingben is a végrehajtás, illetve annak ellenőrzése lesz. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a polgároknak is kétségeik vannak a szabályozás sikerét illetően, a megkérdezetteknek mindössze a 17 százaléka hitt abban, hogy a tiltás hatékony lesz 49 százalékuk pedig aggodalmát fejezte ki a megvalósíthatósággal kapcsolatban.

A 21 milliós Peking városvezetésének lépését tegnap üdvözölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és a rendelet hatályba lépésének alkalmából Mike Bloomberg, amerikai üzletember, New York város volt polgármestere is nyilatkozatot tett közzé. Ebben bíztató jelnek nevezte a pekingi lépést, amelyről elismeréssel szólt. Úgy fogalmazott, ez határozott üzenetet hordoz az ország többi városa és a régió számára. Az amerikai milliárdos cégének egyik kezdeményezésével már 2007-től részt vett Kínában a füstmentes nyilvános helyek népszerűsítésében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás