A rovat kizárólagos támogatója

A hivatali packázások és a nemtörődömség, továbbá az emberi kapzsiság mostanra vezetett el odáig, hogy elpusztult az egyik legértékesebb természetvédelmi terület, a Nagyvárad melletti püspökfürdői termálvizes rezervátum. Idén már egy szál hévízi tündérrózsa sem díszíti a tizedére összezsugorodott tavacskát.

A hozzáértő környezetvédők évekkel ezelőtt megkongatták a vészharangot: amennyiben a jelenlegi ütemben termelik ki a termálvizet a püspökfürdői üdülőközpontokban, kiszárad a Pece-patak fő forrása, a tavacska, amelyben Európában egyedüli helyként évezredek óta él és tenyészik természetes körülmények között a nílusi hévízi tündérrózsa. A hatóságok hoztak pár látszatintézkedést, de a problémát nem sikerült megoldaniuk – emlékeztet a Mind1.ma az előzményekre.
 

A helyzet olyannyira súlyosbodott, hogy tavaly télen már befagyott a termáltó vize. A fő forrásból már annyira kevés meleg víz jutott a felszínre, hogy tavacska mérete a tizedére zsugorodott. A bajt kezelendő a hatóságok tűzoltócsövekkel elkezdtek ugyan vizet pumpálni a tóba, de ennek a vize annyira lehűlt, hogy a komolyabb hidegben be is fagyott. Már akkor félő volt, hogy elfagytak a tündérrózsák gyökerei, ám tavaly nyáron mégis kihajtott és virágzott pár tő. Idénre azonban semmi sem maradt az egykori idillből, amikor varázslatosan szép virágok borították a tavat.

A Mind1 megdöbbentő képsorozatát itt tekinthetik meg.

Kapcsolódó anyagok:

Haldoklik a püspökfürdői lótuszrezervátum

Illegális kutak miatt veszélyben a tündérrózsa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek