Hirdetés

A holland sztárépítész keményen kritizálja a Liget Projektet. Erick van Egeraat félti a Városliget fáit az oda tervezett múzeumoktól. Szerinte nem logikus egy parkba építkezni, mikor van egy félig üres és kihasználatlan városközpontunk.

Erick van Egeraattal beszélgetett az Origó. Főbb megállapításai:

—  Nem gondolhatja senki komolyan, hogy növelni lehet a zöldfelületet a Liget Projekttel.

— Budapestnek már megvannak az ikonikus épületei, csak jobban ki kéne használni őket.

— Az új Városháza ideális lenne a Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum befogadására.

— Gazdaságilag sem ésszerű a múzeumi negyed koncepciója.

— Ne felejtsük el, hogy nincs másik Városligete Budapestnek.

Ha valaki kicsit is ismeri Budapestet, akkor két dolgot biztosan tud:

Az egyik, hogy vannak ugyan parkok a belvárosban, de nem túl sok, így minden egyes zöld négyzetméter számít. Ebből következően egy park nem magától értetődő hely új múzeumok elhelyezésére.

A másik tény pedig az, hogy a városközpontban sok a kihasználatlan rész. Húzzunk a centrumban egy ezerméteres sugarú kört, és az ezen belül található épületekben vagy üres területeken el lehetne helyezni a Városligetbe tervezett múzeumokat. Egyáltalán nem logikus, hogy egy parkban kezdünk el vadul építkezni, miközben van egy félig üres városközpontunk.

Az aggályait elmondta korábban a döntéshozóknak is?

Nem. Minket nem is hívtak meg a pályázati versenybe, amivel nincs semmi bajom. Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy megosztom a gondolataimat a szakmával és a nyilvánossággal, mert a legfontosabb cél a városközpont erősítése és aktivizálása kellene legyen. Itt az infrastruktúra, a tömegközlekedés, a boltok és az éttermek, ezeknek mind elevenségre és nyüzsgésre van szükségük. Az életet tehát nem kifele kéne vinni a centrumból, hanem becsatornázni oda.

De nemcsak általánosságban kritizált, hanem alternatív javaslatot is tett, felelevenítve a Városháza bővítésére benyújtott 2008-as tervét.

Igen, példaként hoztam fel az új Városházát, mert szerintem ez egy sokkal logikusabb helyszín a Nemzeti Galéria vagy a Ludwig Múzeum elhelyezésére. A metróvonalak találkozásánál helyezkedik el, mégsem eléggé kihasznált a terület.

 

Gondolja, hogy ebben a szakaszban lehet még bármi esélye egy ilyen radikális újragondolásnak?

Fogalmam sincs, ebből a szempontból kívülálló vagyok ebben a történetben. Nem akarom megmondani senkinek a tutit, csak felkínálom a gondolataimat a projekttel kapcsolatban. Ha valakit érdekel, akkor szívesen dolgozom az ötleten tovább, de erre senki nem kért fel.

Nyilván ez politikai döntés is.

A Liget Projekttel demonstrálni akarják, hogy Budapest képes naggyá válni, csakhogy Budapestnek nincs erre szüksége, mert már most is nagy és gyönyörű.

FOLYTATÁS AZ ORIGO:HU-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás