A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Nyilvánosságra hozták az ENSZ 2018-as klímavédelmi jelentését. Antonio Guterres főtitkár az ENSZ New Yorki központjában ismertette a jelentés főbb következtetéseit.

Eszerint határozott klímavédelmi intézkedésekkel 26 000 milliárd dollár gazdasági hasznot lehetne elérni 2030-ig. A zöld gazdaságra való átállással 65 millió, alacsony szén-dioxid kibocsátással járó munkahely jöhetne létre.

"A megújuló energia ma sok esetben olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok" – mondta a főtitkár. "A megújulók segítségével egymilliárd olyan ember juthat elektromos áramhoz, akinek most nincs hozzáférése. Bangladesben négymillió lakást láttak el napenergiával. Ezzel száztizenötezer munkahelyet teremtettek. négyszáz millió dollárt takarítottak meg ahhoz képest, mintha ugyenezt szennyező energiaforrásokkal érték volna el."

Az ENSZ Gazdasági és Klímavédelmi bizottsága szerint a világ százharminc legbefolyásosabb vállalata elkötelezett a megújuló energiák kizárólagos használata mellett. A fosszilis energiahordozóktól függő országok is igyekeznek csökkenteni a függőségüket, kétszázötven nagybefektető huszonnyolc milliárd dollárnyi forrást szán a Klímavédelmi akció 100+ céljaira.
 

Ugyanakkor a bangkoki klímakonferencián arról beszéltek a szakértők, hogy a fejlett országok nem tesznek eleget annak a vállalásnak, hogy százmilliárd dollárnyi befektetést irányítsanak klímavédelmi célokra, ezzel veszélybe sodorják a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény valósulását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek