A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nagyon alacsony a folyók vízállása, nem kapnak elég vizet az erőművek. Csungkingben már korlátozzák a bevásárlóközpontok nyitvatartását, hogy rövidebb ideig kelljen csak járatni a légkondit.
Kínában az egy hete tartó aszály és a hőhullámok közepette áramhiány fenyeget – derült ki az állami média beszámolójából. A tájékoztatás szerint a délnyugat-kínai Csungking városában a legtöbb bevásárlóközpont csak délután 4 és este 9 óra között nyit ki, hogy csökkentsék a légkondicionálással járó energiafelhasználást. Az elmúlt hetekben a szomszédos Szecsuan tartomány hatóságai takarékosságra, az áramfogyasztás korlátozására szólítottak fel.

Sok kínai folyóban sokkal kevesebb víz van a folyamatos aszály miatt. Így van ez a Jangcén, a világ harmadik leghosszabb folyóján, amelyen számos erőmű termel áramot. A régió néhány víztározójában a vízszint történelmi mélypontra süllyedt. Szecsuant különösen súlyosan érintette a helyzet, mivel az áram 80 százalékát vízerőművekből nyeri. Hétfőn több bozóttűz tombolt Csungking környékén, amiért a hatóságok a hőhullámot és a folyamatos szárazságot okolták. Repülőjáratokat töröltek, és 1500 embert kimenekítettek a térségből.

Kína nagy részén a legmelegebb és legszárazabb nyarat élik a feljegyzések 1961-es kezdete óta.

A hőmérséklet az elmúlt hetekben sok helyen többször is meghaladta a 40 Celsius-fokot. A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint 14 régiót és tartományt érint a közepesen súlyos vagy súlyos aszály.
A helyi önkormányzatokat felszólították, biztosítsák a vízkészleteket és szükség esetén generáljanak mesterségesen csapadékot, és ennek érdekében permetezzenek vegyszereket a felhőkbe, hogy esőt hozzanak létre.

Nyitóképün: Jangce folyó Csungking városánál 2022 augusztus 16.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás