A rovat kizárólagos támogatója

Elkészült az áramütött madarak éves összesített hatósági bejelentése. Másfél év adatai: 72 lakossági és 367 nemzeti parki és civil szakembertől származó bejelentés, 41 beazonosított madár- és 2 emlősfaj, valamint további 9 nem meghatározható madár adata, közülük  501 állat áramütés, 21 pedig vezetéknek ütközés következtében pusztult el.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2018 óta a saját aktivistái mellett az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlapon keresztül a lakosságot is bevonva gyűjti a madár áramütéses és vezetéknek ütközéses eseteket. 2020 januárjától mostanáig 439 bejelentés érkezett 522 elhullott állatról, mely alapján az MME  bejelentést tesz a területileg illetékes természetvédelmi hatóságokhoz és üzemeltetőkhöz, áramszolgáltatókhoz, kérve az érintetteket a 146 jelentős madárpusztulást vagy fokozottan védett faj elhullását okozó helyszín és vezetékszakasz madárbaráttá alakítását.

 

Az esetek az elektromos szabadvezeték-hálózat okozta probléma számos különösen aggasztó vonatkozására is rávilágítanak:

♦ a balesetet szenvedett madárfajok közül 11 a legmagasabb, fokozottan védett kategóriába tartozik:
160 fehér gólya; 6 szalakóta; 3-3 parlagi sas és gyöngybagoly; 2 túzok; 1-1 fekete gólya, halászsas, rétisas, kígyászölyv, vándorsólyom és kuvik;

♦♦ az esetek 53,73%-át mindössze 3 madárfaj: a fehér gólya (160 példány [31,37%]), az egerészölyv (64 pld. [12,55%]) és a vörös vércse (50 pld. [9,80%]) szolgáltatja, ami ezeknél a fajoknál – figyelembe véve a vezetékhálózaton átlag 170 ezerre becsült éves országos madárelhullást – már felveti az állományszintű pusztítás mértékét;

♦♦♦ a balesetet szenvedett madarak között egy jeladós túzok, szlovák, osztrák, német, szlovén és lengyel gyűrűs fehér gólyák, cseh gyűrűs vörös vércsék is voltak, ami a nemzetközi felelősségünket is jelzi.
Részletek >>> 


Az áramütéssel foglalkozó első részletes hazai tanulmány 2004-ben került kiadásra, a „Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE-Nature projekt keretében. Az azóta eltelt öt évben számos előrelépés történt ebben a témakörben, nagy mennyiségű új információ gyűlt össze, ezért szükségszerűnek érezte az MME a kiadvány felfrissítését és ismételt kiadását. Jelen kiadványban a madarak és légvezetékek konfliktusát elemezik Magyarországon a 2010. évi ismereteink tükrében.

A kiadvány első része részletesen feltárja a madarak légvezetékek mentén történő pusztulásának problémakörét, és bemutatja az elmúlt évek kiterjedt felméréseinek eredményeit. A második rész foglalkozik a megoldási lehetőségekkel, bemutatja a légvezetékek mentén történő madárvédelem eddigi gyakorlatát, valamint részletezi a jövőre vonatkozó javaslatokat és lehetőségeket.
A kiadványról bővebben, és ingyenes letöltés >>>

Nyitókép: vasúti felsővezetéknek ütközött túzok teteme fotó: Lóránt Miklós

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás