A rovat kizárólagos támogatója

Ismét nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben, tudta meg mai cikke szerint a Világgazdaság. Az ércben tonnánként átlagosan 1,05 gramm arany és 27,51 gramm ezüst van.

A lap szerint a szándékot a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. fogalmazta meg, amely terveit és számításait tavaly elküldte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), azt kérve, hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot.

A munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, a Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában. A beadvány szerint a nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van, míg Rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst földtani vagyon vehető számba. A területen már a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet.

Geológiai és geofizikai megkutatottságának bőséges az irodalma.

Korábban az Aurum Resources Inc., a Lone Star Kft., a Rózsabánya Bányászati Kft. és a Bezina Bányászati Kft. vizsgálódott a szóban forgó 44 négyzetkilométer egyes részein – sorolta fel az MBFSZ tanulmánya. Most nincs rajta egyetlen hatályos érckutatási terület sem, az egyetlen ottani bányatelken nemfémes ásványkincset, andezitet termel ki Márianosztrától délnyugatra a Colas-Északkő Bányászati Kft. A talán nekifutó Hun-Bányászatot a nyilvános adatok szerint 2018-ban jegyezték be, főtevékenysége a vasércbányászat, és van egy rudabányai telephelye. Ügyvezetője Varga István, többségi tulajdonosa a Varga’s Invest and Consulting Zrt.-t ellenőrző Szamos-Varga Zita Viktória, a kisebbségi pedig Kisvári Béla. A Vargas’Invest tervei itt >>>

Az MBFSZ nyilvántartásának 2020. január 1-jei állapota szerint a nagybörzsönyi Rózsabányához tartozó Rózsa-akna nemesfémércének összesített földtani vagyona 407 ezer tonna, ebből kitermelhető 326 ezer tonna, négy tömbben. Az ércben tonnánként átlagosan 1,05 gramm arany és 27,51 gramm ezüst van.

A stratégiai fontosságú ásványi nyersanyagok koncessziók formájában történő kitermelését biztosító, állami ásványvagyon-gazdálkodás célja Nagybörzsöny esetében főleg az arany-, ezüsttartalmú ércesedés hasznosításának elősegítése. A nagybörzsönyi ércesedés ólom-, cinktartalma a jelenlegi ismeretek szerint egyelőre járulékos jelentőségű – olvasható az MBFSZ értékelésében.


A Hun-Bányászati Kft. felszín alatti bányában gondolkozik, és elsősorban Márianosztra, másodsorban Nagybörzsöny, esetleg Kóspallag önkormányzati területein kezdenének el aknákat fúrni.

A Hun-Bányászati Kft.-t 2018-ban alapították, de azóta sem volt árbevétele. Tulajdonosa és ügyvezetője az a Varga István, aki korábban a felügyelet által súlyosan büntetett Hun Mining Nyrt. vezérigazgatója volt. A cég 2015-ös vizsgálata után az MNB több bűncselekmény gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett. Varga Istvánnak pedig a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségével is igen komolyan meggyűlt a baja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek