A rovat kizárólagos támogatója

A Párbeszéd Magyarországért szerint meg kell állítani a természeti értékek osztogatását és azt, hogy a törvényhozás Orbán Viktor aktuális ötleteinek kiszolgálója legyen. A védett zirci arborétum egyházi kézbe adását ígérte meg a kormányfő. A tulajdonosváltásnak nincs ugyan jogszabályi alapja, de a szakminiszter cinikus reakciója szerint ezt majd a kétharmad megoldja.

Amikor egy évvel ezelőtt rákérdeztünk, Fazekas Sándor, a környezetvédelemért is felelős tárca gazdája még vehemensen cáfolta, hogy a ciszterci apátságnak kívánnák adni a természetvédelmi oltalom alatt álló, nemzeti parki kezelésben lévő zirci arborétumot. Akkori állítása szerint az ötlet megvalósítását a jogszabályok nem teszik lehetővé, mivel a természetvédelmi törvény alapján az átvevőnek hasonlóan értékes természeti területet kellene cserébe felajánlania.

Ezek után megdöbbenve hallottuk, hogy Orbán Viktor a múlt hónapban zirci kampánykörútján a rendnek ígérte a nemrég tetemes uniós és hazai forrásból rehabilitált arborétumot. Kérdésünkre, hogy mindez hogyan lehetséges, Fazekas miniszter a létező legcinikusabb választ adta. Szerinte jogszerű út ugyan nincs, de ha a miniszterelnök megígérte, akkor találnak rá megoldást: a parlament majd kibővíti az egyházakkal az ingyenes vagyonjuttatásra jogosult szervezetek körét.

A PM az esetet az orbáni kormányzati stílus típuspéldájának tartja, és felhívja a figyelmet: a törvénymódosítás további természeti kincsek állami kézből való kiengedésére is lehetőséget teremt. Az ökopárt szerint, ha már jogalkotási láz kerítette hatalmába a kormányzatot, akkor azt az ilyen gyűjteményes kertek valóban hiányos szabályozásának rendezésével vezessék le.

A miniszter válasza itt olvasható >>>

vagy itt: Fazekas Sándor levele Jávor Benedeknek Zirci Arborétum ügyben (123 KB pdf)

Budapest, 2013. június 11.

Jávor Benedek országgyűlési képviselő, A fenntartható fejlődés bizottság tagja

Kapcsolódó anyagok:

Most akkor kié a zirci arborétum?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás