A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Mintegy 300 kilométernyi folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 60 kilométeren harmadfokú – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A főigazgatóság jelentése szerint harmadfokú készültség van érvényben a Hernád mentén 62 kilométeren, emellett elsőfokú készültséget tartanak fenn – a Duna Szigetközi szakaszán, a Lajta mentén, a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében, a Répcén, a Murán és a Sajón – összesen 237,3 kilométeren. Az OVF közleménye szerint a Duna vízgyűjtőjének osztrák részein a vártnál több volt a csapadék. A Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén az éjszaka újabb csapadékhullám vonult át, amely elsősorban a Hernád vízgyűjtőjét érintette. Emellett a Tisza több mellékfolyóján is a vízszint emelkedése tapasztalható.

Az előrejelzések alapján ma többfelé várható zápor. Holnap reggelig a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a Traun, az Enns vízgyűjtőjén, a Bécsi-medence térségében és a Sajó-Hernád vízgyűjtő területén közelítheti meg a 10 millimétert. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket. A Hernádon a harmadfoknak megfelelő őrszolgálatot megerősítették. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton azt mondta: több magyarországi folyón várhatók árhullámok, minden előrejelzés azt mutatja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben.

A szélvihar elmúlt, s az intenzív esőzés is mérséklődött, de a vízgyűjtőterületeken lehullott jelentős mennyiségű csapadék áradásokat indított el a folyókon. Emiatt több helyszínen folytatnak intenzív védekezést. Az éjszaka Kőszeg térségében ezrek dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a gátszakadást, s megvédjék a települést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára tizennégy megyére és a fővárosra adott ki figyelmeztetést a felhőszakadás veszélye miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás