A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természetvédők Szövetsége képviselői átadták a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés keretében összegyűjtött magyar aláírásokat a Nemzeti Választási Iroda munkatársainak. A kampány során 1,2 millió európai polgár támogatta – közte 22 ezer magyar – aláírásával egy beporzóbarát, a természettel harmóniában élő mezőgazdaság kialakítását. 

A “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés fő követelései:

1) a szintetikus növényvédőszerek európai felhasználásának 80%-os csökkentése 2030-ig és használatuk teljes felszámolása 2035-re,

2) intézkedések a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá

3) jelentős támogatás biztosítása a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz.

Ez az európai kezdeményezés egyértelmű üzenetet küld az EU felé: az unió lakossága támogatja az Európai Zöld Megállapodásban a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket, de az abban szereplő 50%-os csökkentésnél többet szeretnének, mert a tudósok szerint az nem elegendő a biológiai sokféleség összeomlásának megelőzéséhez. A szintetikus növényvédőszerek nélküli mezőgazdaság 15 éven belüli elérése kell, hogy legyen a cél – emelte ki Éger Ákos, a kampányt hazánkban koordináló Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

Az uniós szabályok szerint akkor sikeres egy európai kezdeményezés, ha összegyűlik legalább 1 millió érvényes aláírás. Korábbi hasonló kezdeményezések esetén az érvénytelen aláírások száma 10-15% volt. [Napjainkig a 108 európai polgári kezdeményezésből mindössze hatot nyilvánított érvényesnek az Európai Bizottság (<6%).] Ez alapján a szervezők véleménye szerint az uniós szinten összegyűlt 1,2 millió aláírás elegendő kell, hogy legyen a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés sikeréhez.

Egy európai polgári kezdeményezés érvényességének az 1 millió aláírás mellett az is feltétele, hogy legalább hét országból összejöjjön egy bizonyos számú, lakosságarányos számú aláírás. Bízunk benne, hogy Nemzeti Választási Irodához eljuttatott 22 517 magyar aláíróból az ellenőrzések után egyértelműen meglesz a Magyarországra előírt számú 15 750 érvényes aláírás – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az európai polgári kezdeményezést megáldotta Ferenc pápa, hazánkban is számos döntéshozó és ismert személy támogatta a kampányt aláírásával, köztük Áder János köztársasági elnök, Nagy István agrárminiszter, Schmuck Erzsébet az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, Weiner Sennyei Tibor költő is.

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat hivatalosan támogató magyar civil szervezetek:

Magyar Természetvédők Szövetsége
Karátson Gábor Kör
Éghajlatvédelmi Szövetség
Magyar Permakultúra Egyesület
Reflex Környezetvédő Egyesület
CEEWEB a Biológiai Sokféleségért
Védegylet Egyesület
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület
Országos Magyar Méhészeti Egyesület
Jane Goodall Intézet
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. számú Bükki Helyi Csoport
Magosfa Alapítvány
Zöld Kör
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

További részletek a kezdeményezésről:  Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért – az európai polgári kezdeményezés melléklete.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás