A rovat kizárólagos támogatója

A Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi – buckavidék nevű területén, a Naprózsa Erdei Iskola mellett felépült Naprózsa Ház a térség védett természeti területeit, valamint a környék Natura 2000 élőhelyeit mutatja be a látogatók és a helyi közösségek számára.

2018. június 22-én ünnepélyes keretek között adta át Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkára, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Nagyné Balogh Csilla, Fülöpháza polgármestere a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság új fogadóépületét.

Jelenleg hazánkban több mint 750 bemutatóhely, ökoturisztikai és környezeti nevelési létesítmény van, amelyből 349 részben vagy teljes egészében valamely nemzeti parki igazgatóság fenntartásában van. A nemzeti parki igazgatóságok kezelésében van 32 oktató-, fogadó- és látogatóközpont, valamint 59 egyéb bemutatóhely, ezek sorát bővíti a most átadásra kerülő Naprózsa ház.

A Fülöpházi-buckavidék méltán kedvelt kirándulóhely. Az egyik leglátványosabb, legkülönlegesebb arcát mutatja a változatos élőhelyekkel rendelkező Kiskunsági Nemzeti Parknak. A terület turisztikai vonzerejét növeli, hogy Budapestről is könnyen, gyorsan megközelíthető Kecskeméten át.

Báránypirosító tanösvény a Fülöpházi buckavidékenBáránypirosító tanösvény a Fülöpházi buckavidéken
Eddig nehezítette a programok lebonyolítását, hogy a térségben nem volt olyan fogadó- és bemutató épület, amely e programok kiindulási helye, a konzultációk, a terepi programhoz tartozó konferenciák helyszíne lehetett volna. Rácz András hangsúlyozta, hogy a környezeti nevelésben nagy jelentőséggel bír a Naprózsa Házhoz hasonló új bemutatóhely/fogadóépület átadása. Ezek a létesítmények fontos szerepet játszanak abban, hogy tájékozottak legyünk szűkebb és tágabb környezetük állapotáról, a biológiai sokféleség megőrzésének jelentőségéről, az ökoszisztéma szolgáltatások fontosságáról, a környezetvédelem szükségességéről és megismerjük az általuk is használt termékek, eszközök környezeti, kémiai és biológiai kockázatait, azok következményeit, a mérséklés és kezelés lehetőségeit, továbbá, hogy készek legyünk tenni a minket körülölelő természet megóvása érdekében.

A 90 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult Naprózsa Ház földszintes, látható tetőteres, galériázott épületének nettó alapterülete 222,68 m². Kiállításokon és bemutatókon keresztül a látogatók megismerhetik általában a Natura 2000 hálózatot és annak a közelben fekvő területeit, majd információkkal felvértezve indulhatnak terepi kirándulásra. Az épület nem egy, a térséget bemutató kiállítást tartalmaz, hanem több, egymástól merőben eltérő, kisebb részre tagolódik: bepillanthatunk a buckák „apróságainak” világába nagyítók és mikroszkóp segítségével; a látáson kívül más érzékszerveinkkel is érzékelhetjük a természet képződményeit; megismerkedhetünk a XIX-XX. századi tanyavilág hétköznapjaival, eszközeivel. A Naprózsa Ház nem csak információs pontként és gyülekezőhelyként tud funkcionálni, hanem kisebb konferenciák, versenyek, szakmai műhelyprogramok, kiállítások helyszíne is lehet. Ínnen indul a Báránypirosító tanösvény.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek