A rovat kizárólagos támogatója

Látszólag nincs sok köze a levegőminőséghez a komposztládáknak, de valójában nagyon is sok köze van. Ha a közparkokban képződött zöld “hulladék” (avar, fűnyesedék, stb) vagy a lakossági zöldség- és gyümölcsmaradék nem dízelteherautókon szállítódik el kerületeken átívelően egy telephelyre, vagy nem égetődik el egy hőközpontban, hanem itt roskad össze, itt lesz belőle érett tápanyag és itt hasznosul, akkor többé nem hulladék, hanem tápanyag.

Amikor 2019-ben elkezdtem dolgozni a Városházán – írta Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze – rögtön egy válsághelyzetbe csöppentem: a Sportfőváros nevű projekt keretében egy olyan terv megvalósítása volt előkészületben, amely ellen teljes erővel tiltakoztak a Tabán rendszeres használói. A konfliktust nagyon sok közös bejárással, a tervek kivitelezés közbeni átszabásával sikerült elsimítani, s e párbeszéd közben született meg a tabániak ösztönzésére az az ötlet, hogy a Tabánban közösségi komposztálót telepítsünk.

A FŐKERT raklapokból szerelt össze komposztládákat, civil komposztmester is került, s valahogy így indult el az a közparki komposzt program, amely ma már számos parkunkban támaszkodik helyi civil közösségekre. Az első komposztok is megérlelődtek már arra, hogy helyben, a park növényzetének adjanak tápanyagot.

A Klíma Főosztályunk Ada Ámon vezetésével résztvevője a LIFE IP HungAIRy európai uniós finanszírozású levegőminőségvédelmi programnak, amelynek keretében a Tabán mellett több helyszínen (pl.: III. kerület – Pünkösdfürdő park, IX. kerület – Boráros tér, XVII. kerület, XVIII. kerület) helyeznek ki közösségi komposztálókat, mindenütt a helyi önkormányzatokkal és a helyi civil közösségekkel együttműködésben. A Tabán az origója volt a közösségi komposzt kezdeményezésnek, illő volt tehát, hogy itt kezdjük a telepítést. Tegnap a ládák ünnepélyes átadása is megtörtént az I. kerület prominenseinek részvételével.

Látszólag nincs sok köze a levegőminőséghez a komposztládáknak, de valójában nagyon is sok köze van. Ha a közparkokban képződött zöld “hulladék” (avar, fűnyesedék, stb) vagy a lakossági zöldség- és gyümölcsmaradék nem dízelteherautókon szállítódik el kerületeken átívelően egy telephelyre, vagy nem égetődik el egy hőközpontban, hanem itt roskad össze, itt lesz belőle érett tápanyag és itt hasznosul, akkor többé nem hulladék, hanem tápanyag. A körforgásos gazdálkodás remek példája, levegőbe kerülő benzingőz és dízelfüst nélkül, a város ökológiai lábnyomának csökkentője.

közösségi komposztáló Tabán kép: Bardóczi Sándor

Minta.

Minta kerületeknek: örvendetes módon szaporodnak ma már a kerületi közösségi komposztálók is.
Minta a számos városi kiskerttulajdonosnak is, akik eddig zöld zsákokba gyömöszölték és drága pénzen elszállítatták a kertjükből az értékes tápanyagot, zöld kukákba rakták műanyag zsákokba csomagolva a hagymaszárat és a dinnyehéjat, hogy majd tavasszal drága pénzen nylonba csomagolt virágföldet, érett istállótrágyát, műtrágyát vegyenek a növényeinek. Komposztálás helyett.

A KomPOSZTold kampány arra próbálja ráirányítani a fővárosiak figyelmét, hogy ha nem küzdünk a természet ellen, hanem együttműködünk vele, akkor például az elszállítandó zöldhulladék helyett helyben megtermelt tápanyagot kapunk. A természet ingyenes ökológiai szolgáltatásainak köszönhetően. Komposztálni nem űrtudomány, mégis hatalmas lépés lehet a fenntartható városüzemelés felé. Az új, zárt fedelű komposzládák újrahasznosított műanyagból készültek masszív fémkeretre szerelve. Komposztold, s a körforgás része leszel!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás