A rovat kizárólagos támogatója

Átadták az új Kecske-hegyi kilátót, amelyet a Tómalom és Fertőrákos közötti területen álló korábbi kilátó helyén építettek újjá. Az „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” c. projektben több új turisztikai fejlesztés is megvalósul a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálásában.

Az új Kecske-hegyi kilátó kivitelezési munkálatai 2021 őszén indultak a régi kilátó szerkezetének elbontásával. Az új, tisztán fa szerkezetű kilátó pontosan a régi helyén épült újjá. A kilátó négy darab, egyenként 14,5 méter hosszúságú tartóoszlopon áll. A 11 méter magasan található kilátószintre 56 db falépcsőn lehet feljutni, az építmény teljes magassága pedig közel 14 méter. A kivitelezés során speciális megoldásokra volt szükség, hiszen az építkezés teljes ideje alatt gondosan ügyelni kellett a környék természeti értékeinek védelmére. A kilátó különlegessége, hogy a tetejéről rálátunk a Fertő-tóra és Sopronra is.  Az építmény  ahogy korábban is  csak a turista forgalom számára, gyalogosan közelíthető meg. Így a Nagytómalomtól mintegy 20 perces könnyű sétával a sárga jelzést követve érjük el a Kecske-hegy panorámapontját.

Fertőrákos irányából is indulhatunk, a kőfejtőtől fél óra gyaloglás után érkezünk meg a dombtetőre. Dr. Sándor Gyula, a kezelő TAEG Zrt. részéről elmondta: „jelenleg a társaság kezelésében álló számos kilátó mindegyike jól használható, a karbantartásuk folyamatos. Nagyon örültünk ennek a fejlesztési lehetőségnek, ami a régi már veszélyes kilátó elbontását is lehetővé tette.”

Az „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” című projekt célja, hogy a Sopron-Fertő turisztikai térségben bővüljön az aktív turisztikai kínálat. Mindez a helyiek és a turisták igényeit egyaránt kiszolgáló infrastruktúra- és kínálat fejlesztéssel valósul meg.  Kárpáti Béla a fejlesztő cég vezérigazgatója kiemelte: „Ez a kilátó jól mutatja azt, hogy mi hálózatos fejlesztésekben gondolkodunk, korábbi projektjeinkből megvalósultak a kerékpárutak. Itt a Tómalom-fürdőnél megvalósult egy kerékpáros pihenő is és onnan egy család kényelmes sétával fel tud jönni az építményhez és körbenézni a világörökségi tájon. Fontos, hogy olyan infrastruktúra jelenjen meg és újuljon meg a térségben, amely nemcsak az ideérkező turistáknak, hanem a helyieknek is örömet tud okozni.”

A projekt összköltsége közel 530 millió forint, melybe egyéb turisztikai fejlesztések is beletartoznak:

— pl. újabb kerékpáros útvonalak újulnak meg a Sopron-Fertő turisztikai térségben.  Megújul a Sopron és Harka közötti szakasz, amelynek köszönhetően Sopron felől a szomszéd település szép természeti környezetben válik elérhetővé, jó minőségű kerékpározásra alkalmas úton. A mintegy négy kilométeres szakaszon megvalósul a Lővér kemping területén a meglévő szilárd burkolatú út kijavítása, emellett mind az erdei, mind a mezőn átvezető, kijárt útszakasz kerékpározásra alkalmas réteget kap.
További kerékpáros turisztikai fejlesztés valósul meg a Nemeskúti út meglévő, négy kilométeres aszfalt burkolatának felújításával, amelynek köszönhetően Sopronból a Fertő-part újabb, jó minőségű úton közelíthető meg. A projekt elemei között szerepel több, a térségben már megszokott arculattal bíró kerékpáros pihenőhely kialakítása is.

Vízi madárles  A Fertő tó nádasában kialakított madárles a nádast felfedező turisták számára nyújt különleges természetközeli élményt, védett természeti környezetben a Nemzeti Park által szervezett túrák keretében. A madárleshez könnyen és biztonságosan kiköthetnek a kenusok, a madarak megfigyelésére nyílik majd itt lehetőség.

Lőver Alpin Park továbbfejlesztése  A soproni Lőverekben kialakított Alpin Park három új játszótéri elemmel bővül, mely a családok számára nyújt újabb kikapcsolódási élményt.

A ciklámen tanösvény tábláinak cseréje és digitalizációja  A már meglévő, népszerű túraútvonal a fejlesztéseknek köszönhetően bekerül a digitális vándor alkalmazásba, mely számos élménydús fejlesztési elemet is tartalmaz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek