A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

Az orosz kormány által közzétett adatok szerint mintegy 540 egyedre nőtt az amuri avagy szibériai tigrisek egyedszáma az ország területén az utóbbi 10 évben. Átfogó tigrisszámlálásra lenne szükség a délkelet-ázsiai országokban is.

Az időközi felmérés eredményei szerint jelenleg 480-540 amuri tigris él lakókörzetében, közülük mintegy 100 kölyök. Az Orosz Távol-Kelet a szibériai tigris globális populációja körülbelül 95 százalékának otthona, a legutóbbi, 2005-ös felmérés 423-502 egyedet tárt fel.

Az orosz kormány szervezte, az Amuritigris-központ, illetve a Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatásával elvégzett egyedszámlálás több mint 150 ezer négyzetkilométernyi területet fedett le az állatok élőhelyéből. Mintegy 2000 specialista vett részt a vizsgálatban, GPS-t, műholdas navigációt és kameracsapdákat is bevetettek.

Az új keletű, orvvadászat ellenes erőfeszítések nagyban hozzájárulnak a tigrisek egyedszámának növekedéséhez, ilyenek a szigorúbb büntetések, valamint az illegális vadászat, a veszélyeztetett állatokkal, illetve testrészeikkel való kereskedelemért járó vádemelések is. A WWF igyekszik elérni, hogy minden „tigrisállam” elvégezze az egyedszámlálást, ami kritikus komponense ama erőfeszítéseknek, amelyek égisze alatt 2020-ra meg szeretnék duplázni a nagymacskák egyedszámát.

Átfogó tigrisszámlálásra lenne szükség a délkelet-ázsiai országokban is.

Malajziai szakemberek eredményei az év elején például azt sugallták, hogy az ország területén a macskák száma a korábban becsült 500-ról 250-340 egyedre csökkenhetett. Ennélfogva kritikus fontosságú, hogy ott, illetve Indonéziában, Thaiföldön, Mianmarban, Laoszban, Kambodzsában és Vietnamban is elvégezzenek egy számlálást.

Januárban India is közzétette legfrissebb eredményeit, ezek szerint a 2010-es 1706 egyedről 2226-ra nőtt a tigrisek száma. Még idén várják a számlálási adatokat Bangladestől és Bhutántól is. Kína a nyárra tervezi a nagymacskák számba vételét, míg az orvvadászattól mentessé vált Nepál 2013-ban végezte el legutóbbi felmérését.

Az orvvadászat a legnagyobb veszély a vadon élő tigrisekre, mivel testrészeik egész Ázsiában igen kelendőek. Az 1940-es években a szibériai tigrisek száma csupán 40 egyedre csökkent, a védelmi erőfeszítéseknek és a vadászat tiltásának köszönhetően hozták őket vissza a kihalás széléről.  Oroszországban októberben teszi közzé a számlálás végleges adatait.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek