Hirdetés
greenfo/MTI

Az uniós hivatal közlése szerint a gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető.

Az Európai Unió legtöbb tagállamában csökkent a földgázfogyasztás augusztus és november között, átlagosan 20,1 százalékkal a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos gázfogyasztásához képest – tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az uniós hivatal közlése szerint a gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető. Az uniós intézkedések célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv részét képező intézkedés a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakra az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest – emlékeztettek.

Az Eurostat jelentése szerint az idén augusztus és november között 18 uniós tagállam, köztük Magyarország gázfogyasztása csökkent a 15 százalékos célérték alá. Három tagországban volt 40 százalék feletti a csökkenés. Litvániában 41,6 százalékkal, Lettországban 43,2 százalékkal, Finnországban 52,7 százalékkal esett vissza a gázfogyasztás.

Az unióban hat tagállam, Szlovénia, Olaszország, Portugália, Csehország, Spanyolország, Írország csökkentette ugyan földgázfogyasztását, de még nem érte el a 15 százalékos célt. Két országban, Máltán (7,1 százalék) és Szlovákiában (2,6 százalék) ugyanakkor nőtt a földgázfelhasználás a vizsgált időszakban.

Közölték azt is, hogy a január és november közötti havi adatokat tekintve a gázfogyasztás folyamatosan elmaradt a 2017-2021-es évek azonos hónapjainak átlagától. A fogyasztás augusztusban volt a legalacsonyabb, 708 petajoule (PJ) a 2017-2021-es 823 PJ átlaghoz képest – tették hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás